Sport 2019. augusztus 21. 07:30 Forrás: futsalhungary.hu

Átalakultak az erőviszonyok a női futsalban

Átalakultak az erőviszonyok a női futsalban
Előtérbe kerültek a fiatalok, új kihívói lettek a Hajdúböszörménynek. Röviden így lehetne összefoglalni a női élvonalbeli bajnokság szeptember elején induló új idényét. Ennyivel azonban nem intéznénk el a dolgot, hiszen a Futsal-hungary mindig is kiemelt figyelmet szentelt a női futsalnak.

Azt már elöljáróban szeretnénk jelezni, hogy némileg átalakultak az erőviszonyok. Ezt némileg a kényszer szülte, hiszen több klub is csökkentette költségvetését, ugyanakkor van ennek előnye is, hiszen így a fiatalok a korábbinál sokkal több játéklehetőséget fognak kapni ami hosszabb távon jót tehet a szakágnak.

A hírek szerint az Agenta Girls Szekszárd meghatározó játékosai közül Megyeri Boglárka, Beke Adrienn, Ganczer Hajnalka és Hargas Annamária aláírt az Astrához, így kijelenthető, hogy nem a dobogóért fognak küzdeni idén a Tolna-megyeiek. Remélhetőleg a szépszámú és hűséges szurkolóseregük ennek ellenére is látogatni fogja a mérkőzéseket, s erre szüksége is lehet a lányoknak, mert még az élvonalbeli tagság megőrzése is veszélybe kerülhet. Persze nem szabad elfelejteni, hogy Volodymyr Kolok személyében neves szakember keze alatt pallérozódtak a szekszárdi fiatalok, így van esély arra, hogy idővel beérnek a keze alól kikerülő játékosok.

Miskolci Vénusz esélyei is csekélyek a legjobb négy közé jutásra, ugyanakkor Juhász Viktor elnök mindig is hitt a helyi játékosok szerepeltetésében, az elvégzett munkában, és az eredmények legtöbbször őt igazolták. Nagyon jó szakmai munka folyik Miskolcon, s a rutinos Kovács Aliz vezérletével van sanszuk arra, hogymegnehezítsék az élcsapatok dolgát.

Lehet, hogy elfogultság részünkről, de a Gyulai Amazonok edzőnőjét különösen nagyra értékeljük. Véleményünk szerint Irénke példát mutat arra vonatkozóan, hogy miként lehet egységes, összetartó, s eredményes munkát végezni  helyi kötődésű játékosokkal. Nincsenek sztárok ugyanis Gyulán, de az évek során sikerült olyan csapatot kialakítani a szakvezetőnek, akik képesek bárkit legyőzni a mezőnyben. A bravúrra szükségük is lesz Fülöp Dianáéknak mert az előző évi 5. helyezéssel igen magasra tették a lécet. A papírforma alapján nehéz lesz előrelépniük, de ezt sem lehet teljesen kizárni.

Most pedig essék szó az aranyvárományosokról. Bármennyire is furcsa, az első helyre a TFSE pályázik a legnagyobb eséllyel, annak ellenére, hogy az előző szezonban kiestek az élvonalból. A Ferencváros azonban nem vállalta az indulást, és így az MLSZ őket kérte fel az élvonalbeli szereplésre. Az új szponzor belépésével (Szertarsport.hu) a TFSE sztárokat igazolt Tell Zsófia, Pádár Anita, Halászi Kinga, Folk Zsuzsanna, Bokor Adrienn valamint Ősz Csenge személyében. Információink szerint további erősítéseket tervez a Horváth Gábor-Csernai Gábor edzőpáros. Nem lenne meglepő ha Gruber Brigitta is az ő irányításuk alatt folytatná. Nem kétséges, hogy a TFSE rendelkezik a legerősebb kerettel, így ők számítanak a bajnokság favoritjának.

Egyik kihívójuknak az NB I-es újonc, a DEAC tekinthető. Üveges Katalin játékosedző hívó szavára az ex-szekszárdi Mariia Vaskovets, az Astrából a válogatott Krascsenics Csilla és a nagyszerű képességű hálóőr Kósa Viktória is Debrecenben folytatja pályafutását. A rájátszásig biztosan be tudja építeni a népszerű Üveg az új szerzeményeket, s így a TFSE sem mehet biztosra ellenük.

Miután a versenykiírás értelmében az NB I-s nagypályás játékosok nem vehetnek részt az élvonalbeli futsalbajnokságban, óriási veszteségeket szenvedett el az Astra Kiskunfélgyházi Bulls. Dombó Jánosnak gyakorlatilag új keretet kellett összehoznia. A Szekszárdról igazoltakon kívül többek között Félegyházára igazolt Hajdúböszörményből Benkő Mónika és Mogyorósi Zsuzsanna is, de kétség kívül a legnagyobb fogásnak Varga Adél szerződtetése számít. Nyilván sok időt vesz igénybe míg összeáll a Bikák játéka de az állományuk alapján a harmadik-negyedik hely valamelyikére befuthat a társaság. Ha még sikerülne egy gólerős támadót igazolniuk akár az ezüstéremre is lehet sansza a Magyar Kupa védőjének, de egyelőre még nem érkezett ezzel kapcsolatban hivatalos bejelentés..

A zsinórban három bajnoki aranyat szerző Hajdúböszörmény kerete átalakult a nyáron. Elvesztett mintegy féltucat játékost a címvédő de így is jelentős célokért küzdhetnek a Bocskai Katonái szurkolótábor kedvencei. Mire alapozzuk ezt? Egyrészt arra, hogy az év edzőjének többször is megválasztott Quirikó Vivien nemcsak a felnőtt csapatnál, hanem a böszörményi utánpótlásban is évek óta dolgozik. S ha valaki akkor ő, valamint kolléganője Torma Lilla - aki marad a HTE-ben - tökéletesen tisztában van azzal, hogy nem akármilyen tehetségek bontogatják szárnyaikat a klubban és Hajdú-Bihar megyében. Nagy Anikó, Nagy Mária, Madzin Dóra, valamint a visszaigazoló Pálóczi Krisztina képes lehet arra, hogy idővel pótolja Pádárékat. A rutin sem hiányzik majd a HTE-ből hiszen nemcsak Torma Lilla hanem Farkas Éva is pályára fog lépni, s Quirikó Vivien is be tud szállni, ha szükség lesz rá. Érdekesség, hogy Quirikó Vivien a 2012-2013-s idény után most először dolgozhat olyan kerettel amit ő egyedül állított össze, s bár szenzációval érne fel, ha negyedszer is bajnokságra vezetné a Zebrákat, az első négy hely valamelyike összejöhet a sikeres trénernek.

Tolna-Mözs évek óta üde színfoltja a bajnokságnak. Varga Adélt a fiatal tehetség Vámosi Georgina képes lehet feledtetni - minden képessége megvan ehhez-, s ebben az esetben a siker sem maradhat el. A Böszörménnyel futhatnak versenyt a felsőházért, nagy kérdés a Tolnai fiatalok el bírják e viselni a terhet? Amennyiben a formahanyatlás elkerülik őket teljesülhet Szalkai Kittiék álma, s ismét versenyben lehetnek a dobogóért.

Érdemes lesz tehát az új idényben is járni női bajnoki mérkőzésekre, amely roppant izgalmasnak, és az általunk leírtak okán némileg rendhagyónak is mondható. Biztosan lesznek új felfedezettek akik idővel a válogatottban is szép karriert futhatnak be.
 

Kövessen minket a Facebookon is!