Kultúra 2019. augusztus 27. 10:00

Tiszadadai képzőművész táborban alkottak a félegyházi művészek

Képgaléria
Tiszadadai képzőművész táborban alkottak a félegyházi művészek
Kiskunfélegyháza 2017-ben vette át Debrecentől a Holló-kuratórium működtetését. A kuratórium elnöke, Rosta Ferenc elhatározta, hogy szoros kapcsolatot építenek azokkal a településekkel, amelyek méltóképpen ápolják a jeles festőnek, városunk szülöttének emlékét, őrzik szellemiségét. Ezért is kaptak meghívást a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjai is Tiszadadára, a festőművészek nyári alkotótáborába július végén.

A kör tagjai közül Csenki Tibor, Molnár István és Rádi András tudta elfogadni az invitálást. Hazatérve lelkesen számoltak be az ott folyó művészeti munkáról, arról, hogy a vendéglátók milyen szívélyes fogadtatásban részesítették a művészeket, kiváló feltételeket kínálva az alkotómunkához.

A tiszadadai alkotótáborban tizenkilencen alkottak Almási László festőművész Tiszadadai parasztházának udvarán. A Tiszadadai Önkormányzat meghívásának eleget téve a falusi idillben, már-már barbizoni körülmények között, festő- és grafikusművészek, szobrászok, fotóművészek, irodalmárok vettek részt a 19. alkalommal megrendezett alkotótáborban.

Tiszadada település – Holló László Barbizonja – nagy hangsúlyt fektet a művész szellemiségének ápolására. Az önkormányzat és az oktatási intézmények egyaránt fontosnak tartják és támogatják, hogy minden évben megrendezzék a Névadó Hetét, ahol kiállítás és nagykörzeti rajzverseny is megvalósul, illetve augusztusban az alkotótábor. Idén márciusban tiszteletét tette a Névadó Hete rendezvényen, Tiszadadán Kiskunfélegyháza delegációja is. Ekkor Rosta Ferenc alpolgármester ígéretet tett arra, hogy augusztusban alföldi művészekkel is bővül a tábor. Ígéretnek megfelelően, ebben az évben a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművész Kör tagjai jelenlétükkel és alkotásaikkal is gazdagították a tábort.

Az idei tábor első napján Mizser Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket. Elmondta, az önkormányzat fontosnak tartja, hogy gazdag kulturális és képzőművészeti élet folyjon a településen, amelynek jó példája, a lassan két évtizede megtartott alkotótábor is. Az első napon a tábor tagjai helytörténeti sétán vettek részt. Megismerkedtek a község történelmével, intézményeivel, kulturális színtereivel, kiállítóhelyeivel, így a Holló László Emlékházzal is. Másnap a szomszédos településre, Tiszadobra kirándultak, ahol a Loire-menti kastélyok mintájára épült romantikus Andrássy-kastélyt – gróf Andrássy Gyula Magyarország egykori miniszterelnöke kastélyát – tekintették meg.

Az önkormányzat Tokaj városába is szervezett pincelátogatást az alkotóknak, ahol a jó borok mellett a város nevezetességeivel is megismerkedtek. A negyedik napon Boncsér Árpád szobrászművész tartott bemutatót Hogyan készül a mellszobor? címmel. A mintázandó alany ifj. Kovács Géza Cserhát József-díjas helyi költő volt, aki mintázás közben legfrissebb, humorral fűszerezett verseivel szórakoztatta a közönséget. A tábor záró kiállítására, augusztus 3-án, szombaton került sor, a helyi közösségi házban. Almási László festőművész, a tábor szakmai házigazdája értékelte a hetet, majd a félegyházi delegáció képviseletében Rádi András festőművész köszönte meg a családias hangulatú napokat. Az alkotótáborról szóló humoros versét ifj. Kovács Géza adta elő, megnyitva vele a 31 képből és 8 szoborból álló kiállítást.

A táborban készült alkotásokból a művészek fejenként kettőt az önkormányzatnak ajándékoztak. Ezeket a keretezés után, a község intézményeiben helyezik el. Kiállítók és vendéglátók, Holló László szobrának megkoszorúzása után vacsorával és táncmulatsággal zárták a tartalmas hetet.
 

Kövessen minket a Facebookon is!