Helyi hírek 2014. augusztus 24. 18:00 Forrás: baon.hu

Versenyeztek az ápolók

Képgaléria
Versenyeztek az ápolók
Bábun mutathatták meg szakmai tudásukat a megye ápolónői a számukra rendezett versenyen. Injekciózták, katéterezték, öltöztették, etették, újraélesztették a műanyag betegeket. A szervezők azt is figyelték, hogyan beszélnek a „páciensekkel”.

„Most adunk egy injekciót, tessék egy kicsit befeszíteni a feneket!” - a rezzenéstelen arccal, némán fekvő bábu-betegnek címzett kérés jól mutatta, az ápolónők igencsak komolyan vették a vetélkedőt, és igyekeztek úgy megoldani a szituációs feladatokat, mintha igazi pácienst látnának el.


Öt éve indította el a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai számára a szakmai versenyt, Bács-Kiskun idén csatlakozott a kezdeményezéshez. Mint azt Csík Julianna, a kamara megyei elnöke elmondta: 20-30 éves hagyományt elevenítettek fel, és nagyon örültek, hogy első nekifutásra összesen hét négyfős csapat jelentkezett: egy-egy Kalocsáról és a Honvédkórházból, kettő a kiskunhalasi, míg három a kecskeméti megyei kórházból. Frissen végzett és több évtizede a pályán lévő ápolók egyaránt szerepeltek a csapatokban.

A Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában csütörtökön megrendezett verseny a csapatok bemutatkozásával kezdődött, a zsűri ennek során értékelte a kreativitást és a humort. Az elméleti tudásról teszt megoldásával adtak számot a résztvevők, majd következett a gyakorlat. Egyrészt alapápolási feladatokat - például ágyazást, injekció beadását, vénás trombózison átesett betegnek fásli felhelyezését, katéter bekötését - kellett imitálniuk a szakdolgozóknak.

- Nemcsak a szakmaiságot, hanem a csapatok együttműködő képességét, a higiénés szabályok betartását, a beteggel való kommunikációt is értékeltük - tudtuk meg Csík Juliannától. A másik gyakorlati feladat az újraélesztés volt. A verseny célja a szakdolgozói kamara megyei elnök szerint nemcsak az volt, hogy az ápolók versenyhelyzetben bemutassák, felfrissítsék szakmai tudásukat, hanem hogy jól érezzék magukat, és hogy ezzel a rendezvénnyel is emelkedjen a szakma presztízse.

- Még mindig azt mondhatjuk, hogy rendkívül alacsony az egészségügyi szakdolgozók fizetése. Talán elindult valami, bízunk abban, hogy ez folytatódni fog. Nagy szükség lenne arra, hogy a pótlékok terén is előrelépés történjen, ezzel ki lehetne kicsit emelni azokat, akik éjjel-nappal, ünnepnapokon, karácsonykor is a betegágyak mellett dolgoznak - nyilatkozta Csík Julianna. Az ápolói szakma utánpótlására vonatkozó kérdésünkre elmondta: a fizetések emelkedésével látni némi fejlődést, egyre több fiatal kezdi el a képzést, és kezd el dolgozni a kórházakban. De még így is nagy a munkaerőhiány.

- Idén majdnem teljes egészében meg lehetett oldani a megyei kórház utánpótlását azokból a pályakezdőkből, akik a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakközépiskolában végeztek. Ez annyit jelent, hogy a nyáron meglévő üres státuszokat fel lehetett tölteni, de év közben újra hiány fog kialakulni. Nincsen annyi szabad szakember, amennyinek a nyugdíjba vonulók, külföldre távozók, pályaelhagyók helyébe kellene lépnie - mondta a szakdolgozói kamara megyei elnöke.

A Honvédkórház ápolói képviselik a megyét az országos döntőben

A versenyt és az ezzel járó vándorserleget, tabletet a Honvédkórház Egynapo-sokk nevű csapata nyerte (Sarkadiné Gregus Ilona, Abonyi Zsuzsanna, Huszárik Margit Anita, Káliné Kovács Erika), október elején ők utaznak a budapesti országos döntőre. Második a Aranykezek, harmadik a Marlenka csapata lett (mindkettő a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházból dolgozóiból állt össze).

Fotó: Hraskó István
 

Kövessen minket a Facebookon is!