Kultúra 2019. augusztus 25. 13:00

Titkok a levéltárból – Kiskun Napok, 1974

Képgaléria
Titkok a levéltárból – Kiskun Napok, 1974
1974-ben ünnepelte Kiskunfélegyháza a városi rangra emelésének 200. évfordulóját. A fontos dátumról való megemlékezésnek méltó keretet adott az ebben az évben megrendezett Kiskun Napok-rendezvénysorozat.

Az ünnepségen a korábbi, 1970-es Kiskun Napok emblémáját (nyitott kapuk előtt tárt karokkal ábrázolt kun vitézt) használták az összes ekkor kiadott terméken, plakáton, emléktárgyon. A négynapos program 1974. augusztus 17-én kezdődött és 20-áig tartott, de előrendezvényeket is szerveztek (orvos- és gyógyszertörténeti kiállítás, birkózó Kiskun Kupa, Ferencváros Öregfiúk – Félegyháza Válogatott labdarúgó mérkőzés).

A város gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket. Az élelmiszergazdasági és ipari kiállítások mellett a Kiskun Múzeumban várostörténeti, a Szakmaközi Művelődési Házban bélyeg-, a Móra Ferenc Művelődési Házban fotókiállítást láthattak az érdeklődők, a Batthyány Iskolában fafaragó kiállítást szerveztek, míg a Móra Gimnáziumban városfejlesztési, édesipari és konzervipari, bútor- és lakberendezési, üveg- és porcelán, papír- és írószer, villamossági kiállítást, valamint zöldség- és gyümölcstermék bemutatót nyitottak meg. Az ünnepség keretében rádióamatőr versenyt is rendeztek, emellett divatbemutató, hidegkonyhai és cukrászati bemutató is gazdagította a programkínálatot. Az országos kirakodó és megyei állatvásár mellett szolgálati- és munkakutya-bemutatót, valamint kutyavásárt és tenyészszemlét is szerveztek.

Az 1974-es Kiskun Napok keretében sor került szakmai értekezletekre is: a könyvtárban megyei honismereti tanácskozás zajlott, a Szakmunkásképző Intézetben a város vas- és fémiparának fejlődéséről tartottak előadást, a cipőgyár pedig szakmai ankétnak adott otthont. Ezen kívül előadásban foglalkoztak a Villamosszigetelő- és Műanyaggyárral, illetve a juhtenyésztéssel is.

A hagyományos zenei produkciók (szignálzene, térzene, toronyzene) mellett a kulturális program részét képezte a Ferencsik János karnagy által irányított Magyar Állami Hangversenyzenekar koncertje a Móra Ferenc Általános Iskola udvarán felállított szabadtéri színpadon. Fellépett a Csepeli Utcaszínház, valamint a Magyar Néphadsereg együttesének ének-zene és tánckara is.

A sportesemények közül a nemzetközi ökölvívó csapattalálkozót, a szabadon repülő modellek bajnokságát, a lovas- és lőversenyeket kell kiemelni, valamint azt a labdarúgó mérkőzést, melyet a félegyházi válogatott és egy szerb csapat játszott. A város jubileuma alkalmából készült el Gulay István Tanyát verni a világ közepén című riportkötete, Fekete János Kiskunfélegyháza településfejlődése és utcaneveinek története című munkája, kiadták továbbá Mezősi Károly Kiskunfélegyháza településtörténete című tanulmányát, illetve a Forrás című folyóirat is Kiskunfélegyházának szentelte egy számát.

Ónodi Márta

 

Kövessen minket a Facebookon is!