Kultúra 2019. augusztus 28. 16:00

Néptánctábor a lakiteleki népfőiskolán

Néptánctábor a lakiteleki népfőiskolán
Huszonharmadik alkalommal rendezte meg a néptáncosok szakmai alkotótáborát a Kösöntyű Néptánccsoport és a Kecskeméti Kurázsi Táncműhely augusztus végén, a Lakitelek Népfőiskolán.

A táborban - amely Lezsák Sándorné Sütő Gabriella kezdeményezésére indult el 1995-ben - a környékbeli települések felnőtt táncosai Fantoly Gyula nívódíjas koreográfustól, Balogh Ildikó mestertanártól és Orbán Kálmán, Orbán Csaba, Orbán Zsófia jobbágytelki táncosoktól tanulhattak. A néptánctábor évről-évre népszerűbb, egyre többen jönnek nemcsak a környékből, de messzebbről, még a határon túlról is. Legtöbben visszajáró vendégek.

Napi nyolcórás intenzív felkészülést kínált a tábor, amely a barátságos környezet, a társaság, a szakmai tudás, az élő zene és a tiszta forrás miatt nagyon vonzó a táncosok körében. Minden évben más-más tájegység táncait tanulhatják meg a résztvevők. Idén mezőségi táncokkal bővíthették ismereteiket, amelyeket a két oktató gyűjtött az erdélyi Melegföldváron.

A táborba minden esztendőben hagyományőrzőket is hívnak. Idén a nyárádmenti Jobbágytelkéről érkeztek táncosok, akik saját szokásaikról, hagyományaikról tartottak előadást a táborlakóknak. Ugyanakkor jobbágytelki, nyárádmenti táncokat, mint például jártatóst, forgatóst és szöktetőst tanítottak, de polgári táncok is találhatók a táncrendben. Orbán Kálmántól a jobbágytelki tánccsoport vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy Jobbágytelke egy nyárádmenti kis falu, ahol 1914-ben gyűjtőúton járt Bartók Béla, amire nagyon büszke a település. Azt is elmondta, hogy 2006 óta falumúzeumuk is van, ahol bemutatják a helyi viseleteket és használati tárgyakat. Aktív tánccsoport is van a településen, amely 1945 óta működik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!