Helyi hírek 2019. augusztus 29. 07:30

Épülnek a szökőkutak

Képgaléria
Épülnek a szökőkutak
Lassan kezd kibontakozni a Zöld város beruházás végeredménye. S bár nagyon sok munka van még hátra, a Szent János tér, a templomkert és a Petőfi tér környékén már sejteni lehet a végleges felületeket.

A tervezett szökőkutak közül kettő már szerkezetkész, a harmadik kivitelezési munkálatai pedig most zajlanak. A főtéren lesz még egy jelentős csapadékcsatorna-korszerűsítés, ami a felújítás utolsó bontással és jelentős földmunkával járó eleme lesz – mondta el az aktualitásokról Nemcsok Márton projektfelelős, a tervező Pagony Táj- és Kertépítész Iroda tájépítésze.

Korábban írtunk már arról, hogy a könyvtár előtti, 10 négyzetméter körüli szökőkút medencéje a burkolat síkja alatt helyezkedik el, a kövezetből feltörő vízsugár maximum 3 méter magas lesz. Az emberek a homokkőből készült partján ücsöröghetnek, miközben a lábukat a vízben áztathatják, a gyerekek pedig pancsolhatnak. A mélyedésbe, ahonnan nyáron a víz feltör, télen a város karácsonyfáját lehet elhelyezni.



Augusztus közepén, az Ótemplom tornyából készült ez a fotó a templom előtt épülő szökőkút munkagödréről

Az Ótemplom előtt kap helyet a másik vizes attrakció. Itt a burkolat szintjében, egymástól 12 centiméterre lesznek elhelyezve a vízfúvókák, amelyekből egy-egy vízsugár emelkedik fel, függőleges vízfalat alkotva. Ebből csaknem 40 négyzetméteren négy szoba formálódik, külön-külön programozható, és eszerint emelkedő vagy ereszkedő, íves, maximum két méter magas vízfalakkal. Az így alkotott szobákba akár száraz lábbal be lehet menni, de aki nem fél, hogy vizes lesz, az akár keresztül is futkoshat rajtuk teljes biztonságban, mert a burkolat csúszásmentes lesz. Amikor ez a szökőkút le lesz kapcsolva, a helyére felállítható a város színpada úgy, hogy annak háttere ténylegesen a templom lesz.

Az úgynevezett főtéri kaszkád a Béke tér két oldalán, a főtér főtengelye mentén kap helyet. Ez gépészeti szempontból egy egységnek számít, helyszín szempontjából pedig két egymással szemben vonuló ülőfalon megjelenő finom vízesés lesz. Aki megpihen rajta, a lábai mögötti falfelületen érezheti a gyöngyöző víz hűsét. A vízfelületek éjszaka díszvilágítást, úgynevezett fényfestést kapnak, kivételesen szép látvánnyal kényeztetve az arra járókat.

Fotó: Fantoly Márton

Kövessen minket a Facebookon is!