Helyi hírek 2014. augusztus 25. 13:30 Forrás: baon.hu

Hosszú lesz a gombaszezon

Hosszú lesz a gombaszezon
A meleg idő és a gyakori eső miatt hosszú gombaszezonra számíthatunk idén. Sokan örömmel indulnak el ilyenkor gombát gyűjteni, azonban kellő körültekintés nélkül akár halálos kimenetele is lehet a kellemes kirándulásnak.






Éppen ezért fontos, hogy, ha magunk szedünk gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg gombaszakellenőrrel -  hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A NÉBIH weboldalán elérhető a nyilvántartott gombaszakellenőrök jegyzéke, az ellenőröket foglalkoztató piacok listája és azok nyitva tartási ideje, de az érdeklődők megtalálhatják a leggyakoribb ehető és az azokhoz hasonló mérgező gombafajok fotóit is. Jó tudni, hogy a szakemberek nem csupán a mérgező fajtákat tudják biztonsággal kiválogatni, de azon gombákat is, amelyek fogyaszthatóvá tételéhez speciális eljárás szükséges, például 20 percen túli főzést igényel, vagy alkohollal együtt nem fogyasztható.

- Fontos, hogy csak ép, egészséges, fiatal gombákat gyűjtsünk és fajonként elkülönítve tegyük őket kosárba vagy dobozba. Műanyag zacskóba nem érdemes gyűjteni, mert befülled a zsákmány. Jó, ha tudjuk, hogy piacon vadon termő, gyűjtött gombát kizárólag szakellenőri igazolással együtt szabad értékesíteni, amit az árusnak a gomba mellé is ki kell helyeznie - olvasható a NÉBIH tájékoztatásában.

A gombának nagyon magas a víztartalma, gyorsan romlik, éppen ezért célszerű már a vásárlás vagy gyűjtés napján elkészíteni belőle az ételt, amelyet azonnal fogyasszunk is el! Ha még sincs lehetőségünk aznap megfőzni a gombát, akkor száraz, szellős, hűvös helyen tároljuk és a lehető leghamarabb használjuk fel. Ha gyűjtött gombából készült étel fogyasztását követő megbetegedés, vagy annak gyanúja merül fel, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! A gyors diagnózist, a hatékony terápiát segíti, ha a megmaradt gombát, a gombás étel maradékát, vagy akár a gomba tisztítási hulladékát magunkkal visszük az orvoshoz.

A NÉBIH azt tanácsolja, hogy házalótól, ismerőstől gyűjtött gombát senki ne fogadjon el. Hat év alatti gyermeknek nem egészséges gombát fogyasztania. A gombás ételt – elkészülte után – a lehető legrövidebb időn belül el kell fogyasztani. Játszótereken, udvarokon a kisgyermekek védelme érdekében fokozottan át kell vizsgálni a füves és bokros területeket, megelőzve azt, hogy a kíváncsi gyermek az ott növő gombát megkóstolja.
 

Kövessen minket a Facebookon is!