Kultúra 2019. szeptember 6. 18:30

Virágkonyha Halmos Mónikával

Képgaléria
Virágkonyha Halmos Mónikával
Halmos Mónika, író, fitoterapeuta és az ehető virágok szakértője tartott előadást szeptember 5-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

84 könyv szerzője, a Rózsakunyhó üzemeltetője professzionális ételfotókat, imázsfilmeket, szakácskönyveket készít. Saját tervezésű és kivitelezésű szakácskönyvei az ehető virágok világát mutatja be. Saját kertjéből származó alapanyagokat használ fel a kóstolással egybekötött bemutatóin.

A félegyházi könyvtárban szervezett eseményen szó esett minden olyan, a saját kertjeinkben is fellelhető növényről, amelyekkel megszokott ételeinkbe színt vihetünk. Az ibolya nem csak szép és népszerű virág, hanem kiváló ízesítője lehet egy palacsintának, vagy egy tortatésztának. A lejegyzett krónikák szerint például Sissynek, Ausztria császár-, Magyarország és Csehország királynéjának egyik kedvenc édessége a kandírozott ibolya volt. A 18-19. században íródott szakácskönyvek erről említést is tesznek és számos izgalmas, elfeledett recept is megtalálható bennük. Halmos Mónika részletes listát adott azokról a növényekről és virágokról, amelyek egy kis kreativitással könnyedén beilleszthetők az étrendünkbe.

Az árvacsalán édes íze pikánssá teszi a vajkrémet, a tyúkhúr salátába téve izgalmas ízt ad annak. A vadárvácska virágjából készült főzet a vidéki hiedelmek szerint a megtört szívek gyógyítója. A gasztronómiában szakavatottak újra felfedezték a levendula felhasználásának sokrétű módját. Sokáig csak molyirtóként alkalmazták, de napjainkban már ételek hozzávalójaként is népszerű. Fagylaltokat, szörpöket, süteményeket készítenek belőle, de azért ajánlatos a mértékletesség elvét követni, ugyanis nagyon erős – sokak számára szappanos – ízvilágot kaphatunk.

A kedvcsináló program végén Halmos Mónika felhívta a figyelmet arra, hogy csak ellenőrzött, vegyszermentes növényeket használjunk fel.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!