Kultúra 2019. szeptember 6. 19:15

Leljük fel értékeinket!

Képgaléria
Leljük fel értékeinket!
Követendő példákban és információgazdag előadásokban bővelkedett a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Művelődési Központban megrendezett Értéktár Konferencia.

A nemzeti értékek gyűjtésének alapját településeink kincsei adják, ezért ennek a munkának az egyik legfontosabb eleme a helyi értéktárak tevékenysége. A hungarikum mozgalom célja, hogy felleljük a térségünkben élők csodálatos hagyományait, alkotásait, munkásságát és megőrizzük azt az utókor számára. Meghatározó feladat ez, hiszen értékeink és hagyományaink minket tükröznek.

– Úgy gondolom, hogy a kis településeknek kiemelt feladata, hogy az értékőrző tevékenységet népszerűsítsék és ők maguk is lényegesnek gondolják azt – emelte ki beszédében Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke.
– A mai konferencián olyan előadásokat hallhattunk, melyek középpontjában az értékgyűjtő mozgalom jelenlegi helyzete és jövőképe állt, megtűzdelve számtalan követendő példával, jó gyakorlattal. Többek között bepillantást nyerhettünk a Pálmonostorán található Sárgamajor izgalmas történetében, megismerkedhettünk a hungarikum mozgalom alapjaival és „elkalauzoltak” minket Bugacra is.

– A rendezvény lényege, hogy bemutassuk és felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen gazdag és sokszínű értékekkel büszkélkedhetünk – mondta Oláh Edit, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője.

Az előadásokat követően a megyei önkormányzat és a megyei értéktár oklevelek formájában nyilvánította ki köszönetét a Kiskunfélegyházáról javaslatot benyújtóknak. Elismerést kaptak továbbá azok a személyek, akiknek példamutató életútja, szakmai tevékenysége kiemelkedő a városban.

A rendezvény zárásaként a jelenlévők megtekinthették a megyei értéktár kiállítást, amelyet dr. Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet volt főigazgatója, a hungarikum mozgalom egyik elindítója nyitott meg.


Fotó: Fantoly Márton és Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
 

Kövessen minket a Facebookon is!