Kultúra 2014. január 23. 10:50

Himnusz a könyvtárban

Képgaléria
Himnusz a könyvtárban
A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület tizedik alkalommal ünnepli a Magyar Kultúra Napját versmondó versennyel. Az ünnepi vetélkedésre öt középiskola két-két diákja jelentkezett. Minden versmondónak Kölcsey Ferenc Himnuszát és egy szabadon választott Petőfi - verset kellett előadni.

A városi könyvtárban január 22-én megtartott versenyen Kapus Béláné, nyugalmazott iskolaigazgató, Mayer Lászlóné, nyugalmazott középiskolai tanár és dr. Luchmann Zsuzsanna, a Dózsa György általános iskola tanára értékelte az előadásokat. Kapus Béláné köszöntőjében  szólt a Himnusz születésének körülményeiről, Kölcsey irodalmi munkásságáról. Elmondta, hogy a költő 1823. január 22-én  tisztázta le a vers kéziratát. A Himnuszt 1844-ben zenésítette meg Erkel Ferenc, de ezt a szerző már nem élhette meg. A mű 1913 óta nemzeti himnuszunk. A zsűri elnöke azt is elmondta, hogy az ötvenes években kísérlet történt a Himnusz megváltoztatására. Rákosi Mátyás idejében túl vallásosnak gondolták,ezért újat szerettek volna íratni. Rákosi magához rendelte Illyés Gyulát és Kodály Zoltánt, felkérte őket egy új mű megírására. Kodály Zoltán azonban -aki ekkor már Kossut-díjas volt és világszerte ismerték – megtehette azt, hogy röviden annyit válaszoljon: „jó a régi”. Ezzel a fiókba került a változtatás ügye. Szerencsére a mai napig Kölcsey alkotása a nemzeti himnuszunk.

A köszöntő után az ifjú versmondók először a Himnuszt adták elő, majd  egy szabadon választott Petőfi -verssel álltak a pódiumra. A zsűri  az értékelést követően Kovács Ferenc (Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium) produkcióját ítélte a legjobbnak. A nemes versengésben második lett Barna Pap Bianka (Móra Ferenc Gimnázium). A harmadik helyezést Podmaniczki Kinga (Constantinum Nevelési-Oktatási Intézmény) és Jankovszki Réka (Móra Ferenc Gimnázium) érdemelte ki.

H. S.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!