Sport 2019. szeptember 12. 14:30

Országos Bajnok lett Sárkány Szabina

Képgaléria
Országos Bajnok lett Sárkány Szabina
Kassai Lajos – íjkészítő mester – a modernkori lovasíjászat megteremtője adott otthont, a szeptember 7-én és 8-án megrendezett 2019-es Történelmi Íjász Országos és Nemzeti Bajnokságnak.

Az esemény szervezője a Magyar Íjász Szövetség és a Gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület volt, Lovász Tamás, a Magyar Íjász Szövetség Történelmi Szakágának vezetőjének koordinálásával. Kiskunfélegyházát 33 Koppány képviselte, ebből 18 versenyző, 16-an Országos és Nemzeti Bajnokságon, ketten pedig Nemzeti Bajnokságon szokott részt venni.

A Kassai-völgy varázslatos, nyugodt hangulata, az épített táj összhangja a természetes környezettel, a dombos vidék, csodálatos helyszínt adott a megmérettetésnek. Mondhatjuk, hogy a történelmi bajnokságnak a legautentikusabb környezetet kínálta Kassai Lajos birtoka, mert a völgy jelenleg a világon legjobban felszerelt lovasíjász-központ. A bajnokság pályaépítői kiválóan alkalmazkodtak a változatos terepadottságokhoz és ennek megfelelően igen technikásan alakították ki a Nemzeti Bajnoksághoz méltó versenypályát.

Sajnos a rangsoroló versenynapon délelőtt 11 óráig szakadt az eső, így a megnyitóval és a kezdéssel is várni kellett, és ez idő alatt a versenypályát is át kellett alakítani. Az eső által feláztatott, csúszós, balesetveszélyes domboldalakról, biztonságosabb területekre kellett több célt is áthelyezni. Azonban 11 órakor varázsütésre kisütött a nap, és elindult a küzdelem. Küzdelem a célokon, az elemekkel, a bajnokság súlya alatti lelki teherrel és önmagunkkal.

A következő eredmények születtek:

Sárkány Szabina modern történelmi íjjal, kadett korosztályban a szeptember 7-i rangsoroló napot magabiztosan nyerte, így a Történelmi Nemzeti Bajnokság Bajnoka lett! Vasárnap, a döntő napján, 6 célon kellett Szabinának az Országos Bajnoki címért küzdeni. Nagyon erős vetélytársakkal, óriási izgalommal teli, a Koppányok legnagyobb tehetsége szintén remekelt, 580 ponttal, 41 pont előnnyel megnyerte a döntőt, így Országos Magyar Bajnok lett. Természetesen a teljesítményével megszerezte az első osztályú íjász minősítést is.

Kovács Máté modern pusztai íjjal, gyerek kategóriában, a szombati rangsoroló versenyen a nemzeti bajnokságban 5. helyezést ért el, így a vasárnapi OB döntőn ismét harcolnia kellett. Máté a döntőn nagyon jól szerepelt, sikerült javítania az egyébként kiváló teljesítményén, és mindössze 6 ponttal lemaradva a 3. helyről, országos bajnoki 4. helyezett lett, másodosztályú íjász minősítéssel.

Kövecses Zsuzsanna vadászreflex íjjal, a senior kategóriában, nehéz terepen, szépen versenyezve a nemzeti és az országos bajnokságban is a 3. helyet szerezte meg.

Modern pusztai íj kategóriában másodosztályú minősítést szerzett: Zoboki Botond élete első országos és nemzeti bajnokságán a 9. helyen, Csányi József a 27., Szólya Imre a 29. helyen végzett.

Modern pusztai íj kategóriában harmadosztályú íjász minősítést szerzett: Bicskeiné Csányi Mária első országos és nemzeti versenyén a 10. helyen, Szeibert Imre a 34., Ruda Győző a 41. helyen végzett.

Modern pusztai íj kategória további eredményei: Balanyi Sándor 70., Kovács László 77., és Kis János 83. helyen zárta mindkét bajnokságot.

Vadászreflex íj kategóriában: Kis Mónika másodosztályú íjász minősítéssel 7. lett.

Szintén vadászreflex íjjal: Dinnyés Gyula 8. lett, Tamáskovics Gyula 19., Bense László pedig a 20. helyen zárta a mind az országos, mind a nemzeti bajnokságot.

A nemzeti bajnokságban Keserű Szilvia 24., Boldog Bence pedig 31. helyezést érte el.

Összességében a Koppányok közül 10-en szereztek íjász sportolói minősítést. Minden Koppány nagyszerű teljesítménnyel és szép eredménnyel zárta ezt a rangos versenyt, amelyről tudni kell, hogy 368 versenyző állt lőállásba. Erőt próbáló kihívás volt kicsiknek, nagyoknak, kísérőknek egyaránt ez a két nap, de élményekkel, új ismeretségekkel és óriási tapasztalatokkal tértek haza a Turul Koppány Íjászai Hagyományőrző és Sport Egyesület tagjai.

„Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek” – Kassai Lajos 

Kis Mónika
Koppányíjász

 

Kövessen minket a Facebookon is!