Hirdetés
Sport 2019. szeptember 21. 10:00 Forrás: Magyar Diáksport Szövetség

Szeptember végén tartják a Európai Diáksport Napot

Szeptember végén tartják a Európai Diáksport Napot
Az idei évben Bács-Kiskun megye a hatodik a ranglistán, a szeptember utolsó pénteki napján tartandó diáksportnapra regisztrált iskolákat tekintve. A megyében található 314 oktatási intézmény közül összesen 94 iskola regisztrált a www.essd.eu/hu honlapon, mely 30 százalékos megyei lefedettséget jelent.

A Magyar Diáksport Szövetség idén is díjazni fogja a 2018-ban legtöbb résztvevőt mozgósító és a
legszínesebb, legváltozatosabb programokat megvalósító iskolákat. Ezen túl pedig azok a megyék,
települések és intézményfenntartók is értékes sportszerutalványokat kapnak, akik 2018-ban a legtöbbet
tették a kezdeményezés népszerűsítéséért. A delegált iskolák számát tekintve, Baranya megye vezeti a
megyei listát, melyet Győr-Moson-Sopron, illetve Veszprém megye követ. A 2019-es Európai Diáksport Napjára egészen szeptember 27-éig van lehetősége regisztrálni az iskoláknak.

Idén is szeptember utolsó péntekén rendezik meg az Európai Diáksport Napját. A program a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult 13 éve, 2015 óta pedig Európa más országaiban, sőt, tavaly óta még a kontinensen túl is megtartják. Az idei év rendezvényeinek három kiemelt helyszíne: Eger, Kisvárda és Budapest. Az esemény idén is a #BEACTIVE Európai Sporthét keretében, az Erasmus+ és az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság támogatásával valósulhat meg.

Az Európai Diáksport Napja (European School Sport Day®, ESSD) magyar kezdeményezésből, mintegy tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország nagyjából 1,5 millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksportnapi programokon. 2018-ban megdőlt az eddigi rekord, hazánkban 1200 iskola és 400 ezer gyermek mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, világszerte összesen 29 országban, 2,5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, amelynek térhódítása a kontinensen túl, Makaóig és Chiléig is elért. Az ESSD ma már a European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye, amelynek eredményeképp a Magyar Országgyűlés 2017-ben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjának nyilvánítja.

– A Magyar Diáksport Szövetség büszke arra, hogy olyan programot indított el, amely 13 év alatt ilyen népszerűvé vált ország-, Európa- és világszerte, valamint amelynek eredményességét és fontosságát elismerve a politikum úgy döntött, hogy immáron kiemelt napként kerüljön be az iskolai naptárba is – hangsúlyozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak, ahol az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv – idén 2019 méter – teljesítése. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét. Az évek során folyamatosan növekvő érdeklődést jól mutatja, hogy 2009-ben Magyarországon még csak 68, 2017-ben már 900 iskola regisztrált, míg 2018-ban már 1200 intézmény vett részt a kezdeményezésben. A szervező Magyar Diáksport Szövetség idén még a tavalyinál is több résztvevőre számíthat szeptember 27-én. Regisztrálni az esemény napjáig lehet a www.essd.eu/hu honlapon.

Az idei tematikus napnak három kiemelt eseménye lesz. A központi rendezvény Budapesten, a két vidéki helyszín pedig Egerben, illetve Kisvárdán lesz. Az idei évben a mozgás szeretete mellett az egészséges táplálkozás is középpontba kerül. Az MDSZ szakemberei hiszik, hogy az iskoláknak nagy befolyásoló szerepe van a diákok életmódjának formálásában (hiszen a gyermekek szokásai iskoláskorban alakulnak ki), ezért az egészséges táplálkozás fontosságának átadására kidolgoztak a pedagógusok számára egy edukációs anyagot.

A budapesti kiemelt esemény vendége lesz többek között Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős EU-biztos, dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkára, illetve az ESSD® magyarországi eseménysorozatának fővédnöke, Schmitt Pál is. A fővárosi kiemelt esemény arca idén a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Fodor Rajmund. – Mint egykori élsportoló és két gyermek édesapja minden lehetőséggel igyekszem élni, hogy a gyerekeknek átadjam a rendszeres mozgás élményét. Fontos, hogy megtudják, mi mindent adhat nekik a sport: örömet, sikerélményt, erőt, önbizalmat, barátokat. A diáksport napon 600 középiskolással fogok találkozni és egy jót mozogni, ez a program nekem is nagy élmény lesz – nyilatkozta a népszerű vízilabdázó.

A szervező Magyar Diáksport Szövetség az Európai Diáksport Napja keretében tavaly indította el díjazási rendszerét, amelynek keretében minden évben kiemelten díjazza a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, és azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért. Idén a 2018-as év szervezői aktivitásai és eredményei alapján ítélik oda az elismeréseket, amelynek keretében a díjazottak értékes sportszerutalványokat kapnak. Az MDSZ-nek idén arra is lehetősége nyílt, hogy sportszerutalvánnyal jutalmazza az első 1200 iskolát is, akik beküldik beszámolójukat a diáksport napjukról.

Európai Sporthét

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, szeptember 23. és 29. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretében valósul meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi elsősorban a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet ezen a héten, illetve a program után is maradjanak minél aktívabbak.

Magyar Diáksport Napja

2017 decemberében az Országgyűlés – 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával – szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az Európai Diáksport Napja magyarországi eseményeit immár ezen, a parlament által elismert napon rendezik, amelyhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Egészségügyért Felelős Államtitkárságán keresztül kiemelt támogatást nyújtott.

Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították, és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át.

A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

 

Kövessen minket a Facebookon is!