Helyi hírek 2019. szeptember 20. 10:00

Félegyházán találkoztak a választókerület polgármesterei

Képgaléria
Félegyházán találkoztak a választókerület polgármesterei
Kiskunfélegyházán rendezték meg a 4. választókerület polgármestereinek cikluszáró összejövetelét szeptember 19-én, csütörtökön. Mint minden alkalommal, úgy most, a 78. tanácskozáson is fontos országos témákban kaptak első kézből tájékoztatást a településvezetők.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő ezúttal dr. Tóth Máriát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei kirendeltségének igazgatóját és dr. Sztana Zoltánt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetőjét kérte fel előadásra, mondván: a következő öt év az utakról és a szociális körülmények javításáról fog szólni.

Dr. Tóth Mária tájékoztatójában elmondta: jelenleg öt integrált intézményt működtetnek, 2063 férőhelyen látnak el fogyatékos személyeket, szenvedély- és pszichiátriai betegeket, illetve időskorúakat. Csaknem 1700 gyermek él Bács-Kiskun megyében gyermekvédelmi szakellátásban, 82 százalékuk nevelőszülőknél, a többiek egyházi, vagy állami fenntartású gyermekotthonban. Az öt intézményt 6,5 milliárd forintos költségvetésből 1100 munkatárs működteti. Jelenleg 14 európai uniós pályázat lebonyolításában vesznek részt.

Az igazgató az úgynevezett kiváltási programban eddig elért eredményekről és az aktuális feladatokról is szót ejtett. Ennek célja, hogy a pszichiátriai- és szenvedélybetegeket, illetve a fogyatékos személyeket ellátó, 50 főnél több férőhelyes, bentlakásos otthonok helyett legfeljebb 12 fős egységekben, önálló életvitelt élve, szükségleteik szerint gondozva élhessenek az érintettek, s lehetőség szerint vegyenek részt értékteremtő munkában. A kiváltás több szakaszban valósul meg, európai uniós támogatásból. Bács Kiskun megyében elsőként a kalocsai intézmény lakói kaptak a felsorolt szempontok szerinti korszerű elhelyezést, jelenleg pedig a kaskantyúi szenvedélybetegek otthona, a kecskeméti, tiszaugi és solti intézmények kiváltása van folyamatban, de hátra van még a halasi és a garai intézmények kiváltása is. Az igazgatóasszony a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program lehetőségeiről is tájékoztatta a találkozón a jelenlévő polgármestereket. Elmondta, hogy ennek keretében tartós élelmiszer és fogyasztási cikk csomaggal segítik a rászorulókat.

Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságának vezetője a társaság feladatairól és Bács-Kiskun megye úthálózatának állapotáról tartott összefoglalót. Mint megtudtuk, a megyében 2200, a választókörzetben pedig 516 kilométer közút, illetve 150 kilométer kerékpárút tartozik állami kezelésbe. Idén 2,5 milliárd forintból gazdálkodnak, ebből az összegből 709 millió forintot szánnak a téli üzemeltetésre. Az elmúlt öt évben mintegy 300 kilométer út felújítása történt meg a megyében, csaknem 100 helyszínen, 43 millió négyzetmétert kaszálnak rendszeresen, és 5800 tonnányi kátyúzást végeztek el. A 2018-as forgalomszámlálások adatai alapján az ország legforgalmasabb útjai az M1 és az M5, a megyében az autópálya mellett kiemelt forgalmat bonyolít az 52-es és a 44-es út. A megyei úthálózat 39 százaléka rossz, 13 százaléka nem megfelelő minősítést kapott, ami az országos átlaggal nagyjából megegyezik. A közútkezelő folyamatosan, több módszerrel méri az utak állapotát, így naprakész információkkal rendelkeznek arról. A felújításokra azonban csak javaslatot tudnak tenni, a tényleges munkálatok elvégzéséhez saját forrással nem rendelkeznek. A döntést a minisztérium, végső soron a kormány hozza meg, a rendelkezésre álló források függvényében.

A ciklus utolsó polgármesteri találkozójának zárásaként minden településvezető beszámolt az elmúlt öt év sikereiről és kudarcairól. Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere elmondta: bár a fejlesztési tervek döntő többségét sikerült megvalósítani, ő mégis a társadalmi összefogást és a konszenzust tartja a városban a legnagyobb eredménynek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Önkormányzati választás - 2019