Helyi hírek 2019. szeptember 20. 16:00

Átadták Móra Ferenc mellszobrát a Móravárosban

Képgaléria
Átadták Móra Ferenc mellszobrát a Móravárosban
Ünnepélyes keretek között adták át szeptember 20-án, pénteken Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész Móra-szobrát a Móravárosban. A kedves ünnepségen tiszteletét tette az alkotó, a város elöljárói, a körzet önkormányzati képviselője, intézményvezetők, a városrész lakói és diákjai.

Csányi József polgármester személyes élményeit elevenítette fel köszöntőjében.

– Móravárosi gyerekként nőttem fel. Ezeken az utcákon, tereken járva régi emlékek, történetek idéződnek fel bennem, ami melegséggel tölti el a szívemet. De eddig valahogy mindig hiányoltam itt valamit. Egy apró részletet a teljességhez. Ezt kapja meg most a városrész névadója szobrával – mondta a polgármester.

Az alkotó életútját dr. Tarjányi József foglalta össze a jelenlévőknek. A Petőfi Emlékbizottság elnöke elmondta: Rieger Tibor köztéri művei sok magyar városban megtalálhatók. Az ő munkáját dicséri a pannonhalmi bazilika millenniumi kapuja, a budai várban kiállított királyi palást, Kecskeméten a Szent István szobor, és több alkotás Győrben, amelynek bencés gimnáziumában a középiskolás éveit töltötte. Itt, a Batthyány parkban áll Móra Ferenc mellszobra is. Amikor felvetődött, hogy Móra szülővárosában is helye lenne ennek az alkotásnak, a művész örömmel ajándékozta az eredeti gipsz alkotást Félegyházának egy kiöntésre, ami Bozóki István kezei alatt meg is valósult.

Réczi László, a térség önkormányzati képviselője Móra Ferenc munkásságát, Félegyházához kötődő viszonyát elevenítette fel beszédében, idézve a város szülöttjének legendásan szép sorait: „Más írónak is van születési helye, más író is szereti szülővárosát, de nekem Félegyháza több, mint más írónak születési helye, több mint emlék. Engem Félegyháza tett íróvá - amit le sem szeretnék tagadni -, a magyar nyelvem is Félegyháza adta, józan világnézetemet is Félegyháza adta, és ezenkívül minden benne van Félegyházában, ami nekem kedves: A Daru utca, gyermekkorom. Nekem Félegyháza jelenti apámat, az ő derűjét és az anyám simogató kezét, jelenti azt a hűséget, amely elkísér a sírig: mindent jelent nekem... "

– Legyen ez a szobor mindannyiunknak egy olyan hely, amire ha ránézünk, a Móra Ferenc által képviseltek jutnak eszünkbe: a derű, a humánum és a hűség az értékekhez! – mondta az önkormányzati képviselő.

Az alkalom ünnepi hangulatát a Platán Utcai Általános Iskola és a Balázs Árpád Művészeti Iskola növendékeinek műsora emelte.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!