Helyi hírek 2019. szeptember 20. 17:30

Autómentes Nap az életmentés és a sportos szórakozás jegyében

Képgaléria
Autómentes Nap az életmentés és a sportos szórakozás jegyében
Az Európai Mobilitás Hete programsorozat részeként Autómentes Napot rendeztek Kiskunfélegyházán, szeptember 20-án, a Városi Sportcsarnok udvarán és alulájában. Az európai kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra és fenntartható városi közlekedésre. Az esemény megnyitóján Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket, többek között a helyi iskolák diákjait, akik szép számmal képviseltették magukat.

A nap első programja a Ments Életet Egyesület életmentő előadása volt. Kádár Gábor, az egyesület elnöke lapunknak elmondta, hogy az elsősegély oktatását már óvodás korban el kell kezdeni. Nagyon fontosnak tartja, hogy az oktatási intézményekben dolgozók is felkészültek legyenek az esetleges vészhelyzetek elhárítására. Mint elmondta, a leglényegesebb az ilyen helyzetekben, hogy ne essünk pánikba, és merjünk cselekedni! Ahogy a szakember fogalmazott: ne féljünk attól, hogy valamit elrontunk! Sokkal fontosabb, hogy cselekedjünk, hiszen a legkisebb segítség is életet menthet.

A gyerekek azt is megtudták, hogy vészhelyzet esetén azzal segíthetnek, ha minél hangosabban kiabálva segítséget kérnek. Egy vékony gyerekhangra előbb felfigyelnek a felnőttek.  

Az egész napos rendezvényen számos program várta az érdeklődőket korra és érdeklődési körre való tekintet nélkül. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság sátrában lehetőség volt KRESZ tesztet kitölteni, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársaival kézműveskedni, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat tagjai csillámtetoválást készítettek a vállalkozókedvű jelentkezőknek, az IZS-TEAM motoros bemutatóját követően pedig bárki belekóstolhatott egy-két kör erejéig az oldalkocsis motorozás szépségeibe. A Süveges Autósiskola motorszimulátorral volt jelen, a Félegyházi Szabadidő és Sport Nonprofit Kft. kerékpáros és gokart ügyességi versenyt szervezett, a NOR-BIKE kerékpárbolt ingyenes szervizelési lehetőséget nyújtott, és tesztelésre kínálta a Merida E-Bike típusú biciklit. Volt lehetőség lovaskocsikázásra a Kossuth utcán, a parkolóban pedig környezetbarát elektromos autókkal ismerkedhettek a látogatók. A sportos szórakozásra vágyókat egész nap számos lehetőség várta az óriástrambulintól az óriássakkon, triciklin, tollaslabdán, kültéri kosárlabdapalánkon át a pedálos gokartig. A gyerekek uzsonnájáról a Fornetti gondoskodott.

Az esélyegyenlőség jegyében 50-60 főt megmozgató, a záportározóhoz tartó sétával zárult az Autómentes nap, amelyet Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Mozgáskorlátozottak Egyesülete szervezett.

V. B.


Fotó: Fantoly Márton és Patyi Zoltán
 

Kövessen minket a Facebookon is!