Helyi hírek 2019. szeptember 22. 12:30

Szüreti felvonulással és áldással ünnepelték Félegyházán az újbort

Képgaléria
Szüreti felvonulással és áldással ünnepelték Félegyházán az újbort
Az ősz legfontosabb gazdasági, s egyben társadalmi eseménye évszázadok óta a szüret. Erre az alkalomra egykor még a hadviselő vitézek is hazatértek, a városokban pedig szünetelt a törvénykezés is. A szőlőtermelő vidékeken ma is ez az esztendő legnagyobb ünnepe, amelyek kiemelkedő eleme a szüreti felvonulás.

Kiskunfélegyházán ennek a szép hagyománynak egy újabb gyöngyszemét rendezték meg szeptember 21-én, szombaton, amikor a gazdaköröktől érkező menet az idei év terméséből elkészült újbor megszentelésére érkezett a városba. Az esemény a Haleszi Gazdakör és a Nagyszőlő-úti Gazdakör szervezőmunkáját dicsérte. A rendezvényen a Nagyszőlő-úti óvodások, népviseletbe öltözött csőszpárok, csikósok, parádés fogatok működtek közre a nézők és járókelők legnagyobb örömére.

A díszes fogatok már a reggeli órákban felsorakoztak, majd a két gazdakör közösen érkezett a Majsai út felől a Kossuth utcára, ahol sokan várták a díszes felvonulást. Az Újtemplom elé feldíszített lovaskocsikon, hintókon, traktorral és zenekari kísérettel vonult fel a menet. Az újbort a gazdakörök vezetői: Ván Jenő és Rádi András magyaros ruhába öltözött csőszpárok és bírópárok oldalán hozták.

A templom előtt Hajagos Gyula plébános köszöntötte a szép hagyományt és szentelte meg az újbort.
– A vidám ünneplés elengedhetetlen kelléke az újbor. Nemcsak az ünneplésnek, hanem a jó egészségnek is feltétele. Jó bor, jó egészség – tartja a nóta. Ha a kettő megvan, akkor nincs mitől aggódnunk. Beérett a szőlő, van tehát minek örülni és hálát adni. Az idehozott borra ezennel kérjük Isten áldását.

Innen a városháza elé vonult a menet, ahol Csányi József polgármester köszöntötte a megjelenteket.
– Köszöntöm a Kiskun gazdákat! A hagyomány szerint a kiszáradt torokra várjuk az újbort, amely most megérkezett. Nemcsak hogy megérkezett, hanem immár meg is kóstolható.

A gazdakörök részéről Ván Jenő önkormányzati képviselő elmondta, 24. alkalommal szervezték meg a szüreti felvonulást. Örömmel jöttek, csakúgy, mint eddig is, és láthatólag most is örömmel fogadták őket.

A köszöntések után a Nagyszőlő-úti óvodások és a csőszpárok táncos műsora következett, ami közben bor és mustkóstolásra is lehetőség nyílt.

A zenés mulatság végén a fogatokat mutatták be. Csányi József polgármester oklevéllel köszönte meg a hajtók, a lovasok és csikósok részvételét. Az óvodásokat és a csőszpárokat édességgel jutalmazta.

Fotók: Fantoly Márton, Fábián Adrienn, Veres Borbála

 

Kövessen minket a Facebookon is!