Helyi hírek 2014. augusztus 26. 14:25

Erzsike néni ismeri a hosszú élet titkát

Erzsike néni ismeri a hosszú élet titkát
Születésnapján köszöntötte Forgó Jánosné Csitári Erzsébetet, Kapus Krisztián polgármester. Erzsike néni 90 éves.

Mindig mosolyog, és tevékenyen töltötte az elmúlt 90 évet – mutatta be az ünnepeltet Kapus Krisztián polgármester a városháza dísztermében.

1924. augusztus 26-ától Erzsike néni életére a nagy számok jellemzők: Öten voltak testvérek, és később, a két saját gyermekük mellett, férjével összesen 28 állami gondozott gyereket is felneveltek.

– A hosszú élet titka a sok gond és a sok munka – válaszolta a polgármester kérdésére.

Korán beletanult a háztartási, a kerti és a mezei munkákba, a tétlenséget már a szülői házban sem ismerte. 24 évesen ment férjhez, az épülő gyár munkásaira főzött, selyemhernyó-tenyésztésbe fogott, táborozni járt a gyerekekkel, 39 évig énekelt a Vöröskeresztes és a Barátság énekkarban. Mindezt a házimunkák – főzés, mosás, vasalás – mellett, fáradhatatlanul.

Azért a 28 gyerek mellett nem lehetett egyszerű az élet.

– Nem egyszerre 28, hanem 12 év alatt összesen, és nem jelentettek gondot vagy fáradtságot, mert szorgalmasak voltak. Szerették a közösséget, a közös programokat, és sok-sok szeretetet kaptak. Még ma is tartjuk a kapcsolatot.

Mekkora lett a csend mostanra a sok gyerek után?

– A mindennapokban 2 főre szűkült a család, és kislányom is mindig rohan. A sors 4 unokával és 7 dédunokával ajándékozott meg, akik rendszeresen meglátogatnak, és mellettük az állami gondozott gyerekek is felkeresnek. A zsúfolt évtizedek után minden elcsendesedett körülöttem, de soha nem vagyok egyedül.

Erzsike néni elmondta, hogy a hetvenes években, a Pedagógusnapon kapott kitüntetése kapcsán már szerepelt a Közlönyben. 90. születésnapja alkalmából a Félegyházi Közlöny az olvasók nevében is gratulál, és jó egészséget kíván!

tli

Kövessen minket a Facebookon is!