Egészségügy 2019. szeptember 27. 16:00

Kérdezze meg gyógyszerészét!

Képgaléria
Kérdezze meg gyógyszerészét!
Kérdezze meg gyógyszerészét! címmel tartottak ismeretterjesztő előadást szeptember 24-én, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, a kiskunfélegyházi Egészségfejlesztő Iroda szervezésében. A meghívott vendég dr. Papp Edit, a kórházi patika gyógyszertárvezetője volt. 

A szakember többek között arról beszélt, hogy az emberek többsége szed valamilyen étrendkiegészítőt a gyógyulást támogatva, vagy akár prevenció céljából. Ezeket azonban érdemes alapos körültekintéssel, gondos mérlegeléssel kiválasztani.

– Mint a neve is mutatja, ezek a készítmények kiegészítésre szolgálnak, de nem helyettesítik az egészséges, változatos étrendet. Jelentős piaci szegmensről van szó, és az óriási kínálatban nagyon nehéz eligazodni. Ráadásul ezeknek a készítményeknek a nagy többsége túlárazott, a jó marketingre támaszkodik. Majdnem minden hatóanyagnak megvan a gyógyszertári megfelelője, amelyek nagy része olcsóbb is. Ezek a szerek természetesen nem „ördögtől valók”, de oda kell figyelni az adagolásra. Vannak olyan élethelyzetek, amikor a szervezetünk igényli a pótlást, mert nem elegendő számára a táplálékból bevitt vitamin, nyomelem mennyisége. Ilyen például, ha valaki versenysportoló, áldott állapotban van, vagy legyengült az immunrendszere. Ilyenkor orvosunk, védőnőnk, gyógyszerészünk ajánlására hagyatkozzunk – ajánlotta a szakember.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!