Program 2014. augusztus 27. 12:00 Forrás: katona József Múzeum - Kecskemét

Életmű-kiállítás Kecskeméten

Életmű-kiállítás Kecskeméten
A Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye szeretettel meghív minden érdeklődőt KALMÁR PÁL szobrász életmű-kiállításának megnyitójára, 2014. szeptember 2-án, kedden 17.00 órára.






A kiállítást Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg.

Vendégelőadó: Móder Rezső mobilszobrász - fémzeneszerző

A kiállítás kurátora: Virág Ágnes művészettörténész

További előadók: Váry Károly színművész, Polyák Zsóka (fuvola), Sztranyák Dávid (harsona), Gitárklub

A kiállítás megtekinthető Kecskeméten, a Zimay László u. 4. számú épületben (egykori Dán Kulturális Intézet) 2014. november 7-ig, keddtől csütörtökig 9.00 és 17.00 óra között
 

Kalmár Pál életműve

Kalmár Pál szobrász (1949 - ) életművén keresztül az 1970-es évek végétől kezdve a rendszerváltásig terjedő, és azon túl máig tartó kulturális viszo­nyokat, szerveződési formációkat is nyomon követhetjük Kecskeméten és környékén. Munkássága – 1976-tól máig – magában foglalja az előkészítő vázlatokat, papíralapú temperaképeket (kb. 250 db), fa-, fém- és kőszobro­kat (kb. 150 db) és farostra készült akrilfestményeket (kb. 1000 db). A 70-es, 80-as és 90-es évek sajátosságai voltak : a munkásszállók, a kato­naság, a népművelés, az önszerveződő művészeti körök, a régi realista és az új absztrakt (neoavantgárd) törekvések párhuzamos jelenléte, az alternatív filmklubok, a megyei önkormányzatok által támogatott művészeti táborok.

Kalmár esetében az önfejlődés és önmegtalálás a rendszerváltás utáni nyitás­sal esett egybe, majd a 2000-es évek elején teljesedett ki Szlovákiában és Cseh­országban. Itt készültek a láncfűrésszel áttört, fraktálozott kalmári faszobrok. A kiállítás hat tematikus térben mutatja be Kalmár Pál munkásságát.

Fotó: Banczik Róbert - A KKK életmű-díját az egyesület képviseletében ifj. Gyergyádesz László művészettörténész adta át Kalmár Pál szobrásznak
 

Kövessen minket a Facebookon is!