Egészségügy 2019. október 3. 13:00

Anyatej világnap a könyvtárban

Képgaléria
Anyatej világnap a könyvtárban
Anyatej világnap címmel rendezték meg azt a kibővített baba-mama programot, amelynek a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott otthont, október 1-jén. 

A Betűbölcsiben dr. Sinkó Melinda orvos és szoptatási tanácsadó az anyatejes táplálás fontosságáról és támogatásáról beszélt, Horváth Kata jógatréner pedig arról, hogy milyen jótékony hatása van a jógának a várandósság és a gyermekágyas időszakban, és hogyan lehet elősegíteni az anyatej termelődését a mozgás segítségével. A szakmabelieket és az érdeklődő anyukákat dr. Bánki-Horváth Mihályné, az intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte.

– Kétszáz évvel ezelőtt, amelyik baba nem kapott anyatejet, nagy valószínűséggel nem élte meg a felnőttkort. Az anyatej olyan nélkülözhetetlen vitaminokat és anyagokat tartalmaz, amelyek nem helyettesíthetők mással. Természetesen, a mai világ tudománya lehetővé teszi a mesterséges, tápszeres táplálást azoknak az anyukáknak, akik nem tudnak szoptatni, de nem szabad elfelejteni, hogy az anyatejes táplálásnak számos pozitív hatása van a gyermek későbbi életére. Kutatások bizonyítják, hogy a baba ellenállóbb immunrendszerrel fog rendelkezni, csökken az allergiás megbetegedések száma, a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélye nagymértékben csökken, az iskolában is jobban tanulnak. Kevesebb a szülés utáni vérzés, gyorsabb a felépülés. Meglepő módon, a csontritkulás, a petefészekrák és az emlődaganat megjelenésének esélye kevesebb – tudtuk meg a doktornőtől. 

– A jóga átmozgatja a kismamákat,  amelytől frissebbnek és energikusabbnak érezhetik magukat. Ez az állapot jó a mamának és a babának is. Rengeteg nő panaszkodik derékfájásra az áldott hónapokban. Ezen is enyhíteni képes a jóga. A vajúdás kellemetlenségét csökkenti, pozitívabb a szülésélmény. Oldódik a feszültség, a helyes légzéstechnikával. Ezzel a módszerrel remélhetőleg növekszik a természetes szülések aránya. A félegyházi kismama jógacsoport támogató hálója kiváló, senkit sem hagyunk magára a szülés utáni időszakban sem. Telefonon, interneten keresztül, vagy éppen személyesen segítjük az újdonsült anyukák életét hasznos tanácsokkal, – ecsetelte büszkén a maga is szakértő anyuka. 

Az esemény zárásaként a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesületének jóvoltából tombolasorsolás és vendéglátás tette kellemessé a rendezvényt.

V. B. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!