Helyi hírek 2019. október 10. 11:00

Körkérdés: Mivel fűt a télen?

Képgaléria
Körkérdés: Mivel fűt a télen?
Fával, gázzal, elektromos fűtéssel egyaránt megoldható a hidegebb időszakban a ház és lakás melegen tartása. Akad, aki hagyományos megoldásokra esküszik, míg más a fűtésrendszer modernizálásában hisz. Az ingatlan típusa ugyancsak befolyásolja a fűtési módot.

Rózsáné Kis Ilona (75)
Emeletes társasházban lakom, ahol gázkonvektorral fűtök. Szerencsére panelprogramon átesett már a társasház, szigetelést és új nyílászárókat is kapott. Ennek köszönhetően viszonylag kevés gázszámlát fizetek. A fűtési szezon előtt átnézettem a konvektorokat, fő a biztonság. Az időjárás kiszámíthatatlan, mindenre fel kell készülni. Nem vagyok fázós, így csak alap szinten fűtök, igyekszem spórolni.

Árvai Zoltán (47)
Elsősorban fával, cserépkályhával fűtök. Régi gázkonvektoraink vannak, amik nem olyan hatékonyak. A cserépkályha alulról befűti az egész házat, az emeleten lényegében padlófűtést ad. A hőt viszonylag sokáig tartja. Felkészültünk a fűtési szezonra, a megfelelő mennyiségű fát is beszereztük. Először puhafával jól felmelegítjük, majd keményfát teszünk a cserépkályhába. Hőérzet szempontjából sokkal jobb a gáznál.

Horváth Piroska (35)
Az idei télen még gázzal fűtünk, most még panellakásban lakunk. Jövőre készül el a családi házunk, ahol már elektromos fűtés lesz hőszivattyús megoldással. Ez egy korszerű, energiatakarékos fűtési rendszer. Olcsóbb lesz állítólag, padlófűtést is ad. Napelemeket is terveztünk, de ez még a jövő zenéje. Meglátjuk kezdetben hogyan fog működni a rendszer. A hőszivattyús megoldás nyáron a ház hűtését is segíti.

Barta József Gáborné (57)
Jelenleg gázkonvektorral fűtünk, de a központi fűtést tartjuk a leghatékonyabbnak. A környezetünkben padlófűtést is használnak, de ennek kialakítása egy ház teljes átalakításával járna. A központi rendszer előnye többek között az, hogy vegyes tüzelésű kazán, illetve gázkazán is használható- ezáltal többfajta fűtésre lehet mód.

G. Z.

 

Kövessen minket a Facebookon is!