• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Tordán képviselték a várost, és Csévharaszton versenyeztek a Turul Koppányok
Sport 2019. október 4. 14:30

Tordán képviselték a várost, és Csévharaszton versenyeztek a Turul Koppányok

Képgaléria
Tordán képviselték a várost, és Csévharaszton versenyeztek a Turul Koppányok
Szeptember 26. és 29. között Torda Testvérvárosi Találkozója alkalmából szervezett rendezvénysorozaton vettek részt a Koppányok. A rendezvénysorozatra középkori táncokat, zenéket és hagyományőrző csoportokat invitáltak. Jelen volt Torda franciaországi, lengyelországi, kárpátaljai, felvidéki, délvidéki és magyarországi testvérvárosai, Kiskunfélegyházát a hagyományőrző Turul Koppányok képviselték 9 versenyzővel.

Fő program a szeptember 28-ai Középkori Forgatag elnevezésű fesztivál volt, aminek Tordán a Tricolor tér és Jósika Miklós Elméleti Líceum udvara adott otthont. A rendezvény a résztvevők ünnepélyes felvonulásával kezdődött, amelyet megtisztelő módon a Turul Koppány Íjászai vezettek fel, teljes harci felszerelésükben, csatakiáltásokkal színesítve a vonulást. Ezután a líceum udvarán a 3 íjász egyesület, a Hódmezei Őrzők Íjászegyesület, a román Bereteli Verzi Társulat és Turul Koppány Íjászai HSE tagjai szerepeltek egész nap.

A Koppányok reggeltől estig fogadták az érdeklődőket, és bemutatták nekik a X. században használt fegyverek replikáit, bemutatót kaptak a korabeli viseletekből, és lehetőséget kaptak az íjászatot kipróbálni vágyók az íjjal való lövésre. Egész nap voltak érdeklődők, kicsik és nagyok egyaránt. A Tricolor téren Boldog Bence és Kis Csaba Koppányok karikásostor bemutatójukkal szórakoztatták az összegyűlt a népességet, és keltették fel érdeklődésüket az Íjászok Tábora irányában. Ezen találkozó alkalmával jó barátságok születtek, amely barátságoknak értékes gyümölcse születhet, a gúnyhatáron átnyúló kultúra, és a határok nélküli magyar hagyományok ápolása tekintetében is.

Ugyanezen a hétvégén a Koppányok 7 fős csapata Csévharasztra utazott, egy 2 lövéses, 3 dimenziós vadászíjász versenyre. Nagyon szép környezetben, szép időben a Pótharaszti sétaerdőben rendezték meg a versenyt. A célokat átlag 15-30 méter távolságra helyezték el.

Szép eredmények születtek:

Különösen Zoboki Botond teljesítménye dícséretes, aki 91,2 százalékos teljesítményével első lett. Zoboki Csenge és Fekete Katalin Mónika életük első versenyén első helyezettek lettek 60 százalék és a fölötti teljesítménnyel.

Kovács Máté 88 százalékos eredménnyel, nagyszerű teljesítményével második helyezett lett.

Bicskeiné Csányi Mária 48 százalékos teljesítménnyel a második helyen végzett.

Balanyi Sándor 67 százalékos eredményt, Kovács László 50 százalék körüli eredményt tudhat magáénak, ezzel a középmezőnyben zárták a versenyt.

Szintén szombaton Szentesen is jártak a Koppányok. Itt ifjú Fetter Tamás és Fetterné Nagy Tünde állt rajtvonalba. A Lázár Mihály Emlékverseny családias hangulatban zajlott. A találkozót a Hunyadiak Örökében Történelmi és Hagyományőrző Egyesület szervezte vegyes célokkal, célállomásonként 3 lövéssel. Ifjú Fetter Tamás első lett, míg Fetterné Nagy Tünde a 3. helyen zárta a napot.

Kis Mónika
Koppány íjász

 

Kövessen minket a Facebookon is!