Program 2019. október 18. 15:00

Élettöredékek

Élettöredékek
Október 19-én, szombaton 11 órakor nyílik meg Sáska Tibor festőművész Élettöredékek című kiállítása. A Magyar Festészet Napja alkalmából rendezett tárlatot Rosta Ferenc alpolgármester ajánlja a közönség figyelmébe. Közreműködik Fekete Zoltán és Feketéné Szűcs Zsuzsanna.

A megnyitón bemutatják a Magyar Alföld tájain - 26 éves a Dulity Tibor alkotótábor - című könyvet is, amelyet dr. Benkő Éva, a tábor szervezője méltat. 

Sáska Tibor 1950-ben született, a Baranya megyei Szalatnakon, többgyermekes családban. Gyermekkori, kora ifjú élményei és küzdelmei meghatározónak bizonyultak későbbi művészete szempontjából. Tanulmányait Herenden a Porcelánmanufaktúrában kezdte, majd a Zsolnay Vilmos Porcelángyárban folytatta. A művészi pályán való kibontakozását kiváló tanárok, Bruck Tibor porcelánművész, művészettörténész, Mészáros Olivér iparművész, majd később barátja, művésztársa Dulity Tibor festőművész irányították.

Első kiállítása 1971-ben Pécshez kötődik. Viszonylag korán megfogalmazódott benne művészi arspoeticája és ez az emberközpontú alkotásban valósul meg. Érzelmeit, gondolatait legszívesebben a festészet eszközeivel fogalmazza meg, de szívesen hódol örök szenvedélyének az agyagművességnek is.

Több mint tíz év ismertség, együtt alkotás után Dulity Tibor festőművész így ír róla, fogalmazza meg művészetét: „Expresszív erejű, lendülettel festett képei életrajztöredékek, személyiségjegyeinek lenyomatai. Színei, színritmusai hangulatot adnak a benne dúló indulatoknak. Nála a képesítés során a folt mellett fontos szerep jut a vonalnak is.

1991-től az Országos Képző és Iparművészeti Társaság tagja. 1997-től az Országos Huszár Galéria, majd a vámosi Nyitott Műterem művészeti vezetője. Több mint tíz éve folyamatosan vezet képző- és iparművészeti táborokat az ország számos pontján. Rendszeres résztvevője a Mezőgazdaság a képzőművészetben pályázatnak, valamint OKIT pályázatoknak kiállításoknak. Alkotásai számos külföldi városban kerültek bemutatásra, megtalálhatóak köz és magántulajdonban - írja életútjáról a Galéria Savaria online piactér. 


A tavaly novemberi, Hévízen - szintén a Magyar Festészet Napja alkalmából - rendezett kiállításon a Zala Média azt írta a művészről: "Szuggesztív erőt felmutatva alkotja meg képeit, bemutatva a táj nyugalmát és viharvert varázsát is. Rengeteg, viszonylag könnyen megfejthető jelképrendszerrel dolgozik. A lelkiség és értékgazdagság, a katarzisra törekvés mindegyik alkotását jellemzi. A kitűnő festő az indulatgazdag gesztusfestészet eszközeit bevetve sajátságos szépségeszményt teremt, nagyon eleven, technikai gazdagságú kollekciót átnyújtva a közönségnek."

Fotó: XXVI. Dulity Tibor Alkotótábor - 2018
 

Kövessen minket a Facebookon is!