Kultúra 2019. október 10. 07:30

Könyvtársarok - Írók, költők a Móra családból

Könyvtársarok - Írók, költők a Móra családból
Kiskunfélegyháza Város Képviselő-testülete a 2019-es évet Móra Emlékévnek nyilvánította. Ősszel, október 5-étől október 26-áig rendezi meg a Móra Ferenc Társaság Kiskunfélegyháza Egyesület a Móra Fesztivált. Ehhez a programhoz kapcsolódva a Petőfi Sándor Városi Könyvtár helyismereti gyűjteményéből válogattunk olyan könyveket, melyek szerzői a család tagjai.

Talán kevesen tudják, hogy Móra Ferenc pályafutását költőként kezdte. A versírásra 15 évvel idősebb bátyja, Móra István sikerei ösztönözték, kinek első verseskötete 1894-ben jelent meg Földszint címmel. A zentai pedagógus olyan szép sikert aratott művével, hogy Budapest tanácsa 1895-ben egyhangúlag megválasztotta fővárosi tanítónak.


Móra István

„Móra igazgató úr” felesége, Walleshausen Ilona igazi konyhaművész hírében állott. Volt olyan jeles ünnep, amikor több mint harmincféle remeke került asztalra. Szakácskönyve először 1928-ban látott napvilágot és azóta több alkalommal is kiadták. Sikerének titka az egyszerű, jóízű, könnyen elkészíthető ételek leírása, melyből a kezdő női vagy férfi fakanálforgató ihletet meríthet.


Móra Ferenc feleségével, Walleshausen Ilonával

Móra Pankát édesapja verseiből ismerhetjük, ám ő maga is írt a gyermekeknek. 1935-ben megjelent Mese, mese, mátka ... című alkotásában önálló mesevilágot teremtett, a hétköznapok gondjait-bajait emelte be a mesék világába. A művek varázsát a kitűnő mesélőkészség, az élőbeszédhez közelálló stílus és az eredeti, bájos, naiv, humoros látásmód adja.



Móra Ferenc egyetlen lányával, Pankával, azaz Móra Annával
 

Kövessen minket a Facebookon is!