Helyi hírek 2019. október 9. 07:30

Új gimnázium indul Félegyházán

Képgaléria
Új gimnázium indul Félegyházán
Új gimnáziummal bővült a kiskunfélegyházi középiskolák palettája: az idei tanév nyolcadikosai már a Tiszta Forrás Waldorf Gimnáziumba is leadhatják jelentkezésüket.

– A 100 éves múlttal és tapasztalattal rendelkező népszerű reformpedagógiai irányzat mára az egész világot behálózta. Magyarországon a rendszerváltás után indult el, Félegyházán pedig 10 éves múltra tekint vissza. A Félegyházi Waldof Óvoda 2009-ben kezdte meg működését, majd az általános iskola következett, most pedig a gimnázium is elindulhat – foglalta össze Csikós Szilvia intézményvezető.

Az intézményről megtudtuk: a Tiszta Forrás Waldorf Gimnáziumban kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek az idegen nyelvek és a közismereti tárgyak (matematika, magyar nyelv és irodalom, történelem, kémia, biológia…) mély elsajátítására, amit tovább árnyal a művészeti, kézműves és gyakorlati képzés. Az alkotási folyamatok segítik a diákok személyiségének kibontakozását, a kooperatív feladatokkal fejlődik önállóságuk és szociális érzékenységük. Ezt szolgálja a drámapedagógia, és éves rendszerességgel a színdarabok bemutatása.

– A Waldorf iskolákra jellemző a tapasztalat útján történő tanulás, ami részben az iskola falain belül, másrészt az intézményen kívül történik. Ez utóbbiak közé sorolhatók a külföldi nyelvgyakorlatok, a projekthetek, valamint a gyakorlati hetek, amikor a diákok évente egy-egy, életkoruknak megfelelő külső gyakorlati helyszín – mezőgazdasági vállalkozás, kézműves mesterek műhelye, szociális intézmény – munkájában vesznek részt segítőként. Ezzel gazdagszik életszemléletük, fejlődik szociális érzékenységük és a világra való nyitottságuk.

A Waldorf Gimnázium 4+1 éves. Az államilag elfogadott Waldorf-kerettanterv alapján működik. A negyedik évben a diákok elkészítik úgynevezett éves munkáikat, „mestermunkáikat”, ami egy általuk választott téma részletes kidolgozása, majd bemutatása. Ez a waldorf-képzés lezárásaként szolgál. A négy év gimnáziumi oktatás után az ötödik egy speciális felkészítő év az állami érettségire és a felsőfokú felvételikre. Ekkor emelt óraszámban tanulhatják a diákok az általuk kiválasztott tantárgyakat.

A Tiszta Forrás Waldorf Gimnázium tanárainak küldetése, hogy az ott tanuló diákok nyugodt, stresszmentes környezetben élhessék mindennapjaikat, megtanuljanak együttműködni, egymást segíteni, támogatni, elismerni saját és társaik értékeit. Diákjaikat az önismeret felé irányítják, megtanítva őket az önálló gondolkodásra, és segíteni abban, hogy független, kreatív, boldog felnőttekké váljanak – fejtette ki Csikós Szilvia.

Kövessen minket a Facebookon is!