Helyi hírek 2019. október 16. 13:00

Védőnői szaktanácsok a Betűbölcsiben

Képgaléria
Védőnői szaktanácsok a Betűbölcsiben
Uljanics-Tóth Tímea iskolavédőnő a kisgyermekek napirendjéről és az okos eszközök hasznáról, hátrányáról beszélt a Betűbölcsiben. A Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár baba-mama programjai iránt mindig nagy az érdeklődés, ez október 15-én sem volt másként.

Az előadó egyebek mellett arról beszélt, hogy a pici babák életében nagyon fontos a rendszeresség és az egyéni, de következetesen betartott napirend. Ez a rendszer életkortól függ, hiszen egy újszülött csecsemő még ismerkedik a világgal és a friss anyukának is meg kell szokni a megváltozott élethelyzetet. Érdemes minél előbb rávezetni a kicsiket a nappal és az éjszaka különbségére, ez majd a későbbiek során könnyebbséget fog okozni a szülőknek is. A kor előrehaladtával, az étkezések, a séták, az alvás és a játék pontos idejét is ajánlott betartani. Az esti elalvást segíti, ha a kisded tudja, hogy mi után mi következik. A fürdetést is célszerű úgy időzíteni, hogy még utána legyen idő játékra, olvasásra. Tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a mesehallgatásnak szókincsbővítő hatása van és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az érzelmi kötődést is erősíti.

A második témakör, amelyet érintett a védőnő, hogy milyen hatással van a gyermekek életére, fejlődésére az okos eszközök használata.

– Ezek az eszközök arra hivatottak, hogy egyszerűbbé tegyék az életünket, de oda kell figyelnünk nekünk szülőknek, hogy felelősségtudattal adjuk gyermekeink kezébe. Néhány éve kezdtek el a pedagógusok arra panaszkodni, hogy a nagycsoportos és kisiskolás korosztálynál még nem alakult ki a domináns kézhasználat az okostelefonok és a tabletek gyakori használata miatt. Ezeken a játszáshoz két kéz szükséges. Ennek a jelenségnek a következtében, a kisdiákok hátrányt szenvednek a tanulásban. Természetesen nem tiltani kell őket ezektől a műszaki cikkektől, csupán az észszerű, rendeltetésszerű használatra kell nevelni gyermekeinket. De ami a legfontosabb, hogy követendő példával éljünk előttük és ne azt lássák mindig, hogy a felnőttek kezében is mindig ott vannak a „kütyük” – intette a részvevőket mértéktartásra a szakember.

V. B.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!