Kultúra 2019. október 30. 11:30

Megavers 12 – Országos televíziós tehetségkutató verseny

Képgaléria
Megavers 12 – Országos televíziós tehetségkutató verseny
Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió 2009-ben a költészet napja alkalmából indított tehetségkutató versenyt, amelynek célja, hogy a versszerető közönség tehetséges fiatalok értő tolmácsolásában élvezhesse a klasszikus és kortárs költők műveit.

A rendezvény már tizenegy alkalommal aratott óriási sikert. Akik figyelemmel kísérték a Megavers rendezvényeit, a Szolnok TV műsoraiból ismerhették meg azokat a fiatalokat, akik vállalták a megmérettetést úgy, hogy a versmondás intimitása keveredett a show-műsor elemeivel. 

A szervezők, a versenyben résztvevő fiatalok, a neves színészekből és szakemberekből álló zsűri, valamint a közönség tagjai ezzel a rendezvénysorozattal kívánják megbecsülésüket kifejezni a magyar és egyetemes költészet értékei iránt. A sikerre való tekintettel folytatják a programot, ezért újra meghirdetik a versenyt Megavers 12 címmel. A 2020-as vetélkedőt - a Trianon-emlékévhez kapcsolódóan - a határon túli magyar költők tiszteletére rendezik.

Mivel ez a rendezvény már hagyományt teremtett, szeretnék, ha ez alkalommal is sok, a költészetet szerető fiatal mérettetné meg magát, mutatkozna meg a közönség előtt a felvételek során, illetve a televízió képernyőjén. A Megaversre azok is jelentkezhetnek, akik már szerepeltek, de nem értek el első helyezést a korábbi versenyek döntőin. 

I. A jelentkezés általános menete:

Jelentkezési lapokat juttatnak el a közművelődési intézményekbe, iskolákba. 
Tájékoztatást adnak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Szolnok Televízió honlapjain.

A jelentkezés történhet elektronikus úton vagy levélben a Jelentkezési lapon megadott címeken, 12 és 30 éves kor között. Határon túli versenyzők jelentkezését is várják.

Vers: szabadon választott, javasolt határon túli magyar költő költeménye

Fontos! Legalább két verset kell tudnia előadói szinten annak, aki jelentkezik.  A továbbjutóknak javasolják, hogy még egy verssel készüljenek.  (Elvárás a pontos és biztos szövegtudás, begyakorolt előadás.) 

Jelentkezési határidő: december 20., péntek

II. A rendezvény lebonyolításának módja és szabályai:

Tervezett előválogatók: kiértesítés alapján, a jelentkezők létszámától függően 2020. január 16., 17., 18., csütörtök, péntek, szombat.

A válogatókról televíziós felvétel készül, amelyet a későbbiek során promóciós célokkal felhasználnak, illetve archiválnak. Eredményt csak akkor hirdetnek, amikor az utolsó előválogató is véget ért. A továbbjutókat e-mailben értesítik.

A zsűri által az előválogatókon kiválasztott versenyzők alkotják a középdöntők 20 fős mezőnyét. 

A továbbjutott fiatalokról mini portréfilmeket készít a Szolnok Televízió, amelyeket a verseny előtt többször is bemutatnak, segítve ezáltal a döntést a szavazáskor. A kisfilmek felvételének tervezett ideje: január 27-30. (beosztás alapján).

A középdöntőkbe jutott versenyzők igény szerint tréningeken is részt vehetnek, amelyek időpontjairól minden esetben e-mail-ben adnak tájékoztatást (tervezetten január végén). 

A középdöntőket február 6-án, csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Kamaratermében, a döntőt április 6-án, hétfőn, a Liszt Ferenc Színházteremben rendezik meg. 

A középdöntőkből a zsűri 4, valamint a közönség is 4 versenyzőt juttathat tovább szavazataival, így összesen 8 fiatal kerül a döntőbe. 

A középdöntők szavazása az adást követő napon 0 órától indul, és a következő hét szerda 24 óráig tart. Szavazni lehet a Szolnok TV honlapján, Facebook-oldalán, youtube csatornáján, e-mailben ([email protected]), sms-ben (20/229-3200) és levélben a Szolnok TV címén: 5000 Szolnok, Hild János tér 1.

Az értékes díjak mellett a fődíj: 1 hetes út a költészet fővárosába, Párizsba.
A szavazók között 1 db nagyképernyős, értékes televíziókészüléket sorsolnak ki.

A produkció szerkesztő-rendezője: Pogány Attila, a Szolnok TV vezérigazgatója, főszerkesztője és Skultéty József, a Szolnok TV vezérigazgató-helyettese, kreatív igazgatója.

Felkészítő tanár, társrendező: Farkasházi István, valamint az iskolák, intézmények felkészítő tanárai.

Főszervező: Zombori Tímea, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ kulturális szervező munkatársa.                                                    

Részletes információt Zombori Tímeától lehet kérni a 70/504-92-02-es mobilszámon, vagy email-ben: [email protected]

A jelentkezési lap és az aktuális hírek megtalálhatók a www.agoraszolnok.hu és a www.szolnoktv.hu honlapokon.

 

Kövessen minket a Facebookon is!