Kultúra 2019. november 5. 11:30

A természet élményei képekben

Képgaléria
A természet élményei képekben
Hermkens Edit festőművész kiállítását nyitották meg a Petőfi Sándor Emlékházban. A Physis című tárlatot Király Erzsébet művészettörténész mutatta be. A megnyitón közreműködtek a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

– A művésznő természetelvű festőnek tartja magát. Csak azt festi, ami a szeme elé tárul. Igyekszik közvetíteni a valóság látványán túlmenően azt az érzést, amit egy-egy természeti jelenség, pillanat nyújt. A színek kifejezőerejének széles spektruma nyújt segítséget ennek megvalósításában. Gyakran a természetben dolgozik, mert hitelességét csak így tudja megőrizni. Nem követ trendeket sem, mert aki így tesz, az mind hasonlóan fest, előadásmódját szeretné megőrizni.

Képei minden egyes apró részletének története van, még ha ezek a történetek az apró részleteknél is nehezebben észrevehetők. Editet pedig kifejezetten ezek a részletek és mikro-történések érdeklik, holott magukra a képekre már egyáltalán nem mondhatjuk, hogy rejtőzködőek, önmagukba záródóak lennének. Ugyanis expresszív gesztusokkal, telt színekkel és lendületes ecsetkezeléssel teszi tárggyá – egészen pontosan testté teszi – a szeme előtt feltárulkozó látvány történetének minden részletét. De teste lesz a festéknek, a színnek és a formáknak is, amelyek így együtt újra megalkotják azt a valóságot, amit Edit számára az érzékszervekkel felfogható látvány valósága nyújtott. Edit valósága lesz ezután a mi valóságunk alapja, megmutatja nekünk milyen a levél, a virág, milyenek az állatok és milyenek az emberek. Milyenek vagyunk mi – mondta el Király Erzsébet megnyitójában.

 

Kövessen minket a Facebookon is!