Gazdaság 2019. november 13. 07:30 Forrás: agrotrend.hu - Magyar Nemzet

Felemás évet zárnak a növénytermesztők

Felemás évet zárnak a növénytermesztők
Jól járt, aki az idén napraforgót vetett, a magasabb hozamok mellett az árak alakulása is a gazdálkodóknak kedvez. Bár a kukorica betakarítása is a vége felé halad, a gazdálkodók e termény esetében korántsem lehetnek bizakodók: a hozamok szerényebbek a tavalyinál, ráadásul a hónapok óta tartó áresés sem állt még meg.

Jól járt, aki az idén napraforgót vetett, a magasabb hozamok mellett az árak alakulása is a gazdálkodóknak kedvez. Bár a kukorica betakarítása is a vége felé halad, a gazdálkodók e termény esetében korántsem lehetnek bizakodók: a hozamok szerényebbek a tavalyinál, ráadásul a hónapok óta tartó áresés sem állt még meg - írja a Magyar Nemzet.

Ismét történelmi rekordot döntött itthon a napraforgótermés. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is eredményesek voltak az olajos mag termesztésével foglalkozó gazdálkodók. Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján ugyanis az október végén lezárult aratás során közel 1,7 millió tonna napraforgó került a magtárakba.

A növénytermesztők 561 ezer hektáron végeztek a betakarítással, a hektáronkénti átlaghozam pedig enyhén ugyan, de meghaladta a három tonnát. Ez országos szinten és világviszonylatban is kimagasló eredményt jelent. A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki, ott a termésátlagok megközelítették a 3,2 tonnát.

A tárca szerint ugyanakkor az idei termésmennyiség – a történelmi rekordhozamok mellett is – néhány százalékkal elmaradt a tavalyi értékektől, ami a betakarított terület 9-10 százalékos csökkenéséből adódik. Míg itthon valamelyest csökkent a napraforgó vetésterülete, az Európai Unió egészében a tavalyinál négy százalékkal nagyobb területen vetettek olajmagot a gazdálkodók.

A betakarítás mára valamennyi tagállamban a végére ért. A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) összefoglalója szerint a közösségben az előző évivel megegyező, 9,5 millió tonna napraforgómag termett. A száraz, meleg időjárás főként az unió keleti részén rontotta a hozamokat, így az átlagtermés uniós szinten 2,2 tonnát ért el hektáronként.

Az árak egyelőre a termesztőknek kedveznek, a napraforgó értéke világszinten folyamatosan emelkedik. A drágulás itthon is érezhető, a magyar gazdálkodók a tavalyihoz képest átlagosan 8-10 százalékkal magasabb áron értékesíthetik az idei termést.

A kukorica betakarítása még folyamatban van, így egyelőre végleges adatok nem tudhatók arról, mekkora lesz az ez évi termés. Ebben az évben mintegy 983 ezer hektáron vetettek kukoricát a magyar termesztők, az átlaghozamok az eddigi eredmények alapján nyolc tonna körül alakulnak, ami elmarad a tavalyi 8,4 tonnás átlagtól.

Az árak szempontjából nem lehetnek túl bizakodók a gazdák, a NAIK AKI adatai szerint a múlt hónap végén az egy évvel korábbinál kilenc százalékkal alacsonyabb, átlagosan 41,2 ezer forintos tonnánkénti áron tudták eladni a takarmánykukoricát a termesztők.

Bár a hazai terméseredmények elmaradnak a múlt évitől, az EU egészében több kukorica kerülhet a magtárakba, ami az árak alakulására is hatással lehet.


Fotó: illusztráció - pexels.com
 

Kövessen minket a Facebookon is!