Kultúra 2013. december 19. 09:13

Móra és Petőfi nyomában Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Móra és Petőfi nyomában Kiskunfélegyházán
Kiskunfélegyháza különleges irodalomtörténeti háttérrel rendelkezik: itt született Móra Ferenc és a településen élt gyerekkorában Petőfi Sándor. Mindkét irodalmár emlékét a település ma is őrzi: Móra szülőháza, illetve a Petrovics István által bérelt ház helyén álló épület ma emlékházként működik.

Az emlékházak fenntartója 2012-ben a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ volt, amely európai unós támogatást nyert az „Élményközpontú Móra és Petőfi tanítás Kiskunfélegyházán” című projekt megvalósítására.

A projekt keretében a művelődési központ nevelési és oktatási intézményekkel alakított ki együttműködést. Az együttműködés célja az óvodák és iskolák nevelési programjába illeszkedő csoportos programok szervezése, az intézmények közötti együttműködés erősítése, a tanulók ismereteinek elmélyítése volt a település két jelentős irodalmárának életéről, mindennapjairól és munkásságáról.

A támogatás segítségével a 8 intézményből több mint 800 gyerek vett részt az elmúlt egy évben a két emlékházban szervezett témanapokon, illetve a nyári napközis táborokon.

A témanapokat az alábbi címekkel rendezték meg:

  • Móra Ferenc meséinek nyomában

  • Móra Ferenc az író, könyvtáros, régész

  • Petőfi Sándor és családja a Kiskunságban, 1848. emlékei

  • "Fényesebb a láncnál a kard..." – Petőfi, a szabadságharc költője

  • Félegyháza régen és ma – helyismereti barangolás

Az egyes témanapok a Móra és Petőfi Emlékházakban tartott múzeumpedagógiai órákból, a Hattyúház megtekintéséből, a foglalkozáshoz szorosan kapcsolódó tárgyalkotásból és a Kiskun Múzeum vonatkozó tárlatának megtekintéséből álltak.

A két turnusban szervezett 5-5 napos nyári napközis táborokban összesen 100 gyerek vett részt. A 
"(Híres) elődeink nyomában avagy össze-vissza kalandozunk" címet viselő táborok tematikája a kézművesség, könyvtárhasználat, levéltárlátogatás, múzeumlátogatás köré épült, a gyerekek továbbá az Ótemplomot és a Móra Ferenc Emlékházat is meglátogatták. Számháború és városbejáró portya színesítette a programot, a táborok utolsó napját pedig a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumba tett kirándulással zárták le a táborozók.

Az együttműködés a projekt befejeztével nem ér véget, a következő években a művelődési központ és a könyvtár további rendezvényeket, programokat szervez a nevelési-oktatási intézményekkel közösen.

TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0131 „Élményközpontú Móra és Petőfi tanítás Kiskunfélegyházán”

Kedvezményezett: Petőfi Sándor Városi Könyvtár és Művelődési Központ, Kiskunfélegyháza, Szent János-tér 9.

Megítélt támogatás: 13 773 670 Ft

Projekt megvalósításának ideje: 2012. szeptember 1. – 2013. november 30.

Fekete Beatrix – Tóth Judit
a projekt munkatársai
 

Kövessen minket a Facebookon is!