Helyi hírek 2014. augusztus 30. 14:30 Forrás: MTI

Korszerű mentőhelikopterek állnak munkába

Korszerű mentőhelikopterek állnak munkába
Októbertől a szentesi és a debreceni bázisokon is a legkorszerűbb mentőhelikopterekkel végzik majd a mentést – közölte az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Győrfi Pál közleményében felidézte, hogy a magyarországi légimentő flotta két gépének mentési engedélye az új előírások szerint októberben lejár, ezért az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Kft. közbeszerzési eljárást indított a gépek pótlására. A sikeres tender eredményeképpen a szentesi és debreceni bázisokon is az eddig használt egy hajtóműves gépek helyett a Helikopter Air Transport GmbH-tól bérelt, legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek állnak szolgálatba októberben.

Az országban hét légimentő bázis van, Bács-Kiskun megye nagy részén a szentesi bázisról induló helikopterek végzik a mentési feladatokat. Egy 2012. októberében született EU-s direktíva szerint ez év október 28-ától az egy hajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett, a szentesi és a debreceni bázison viszont eddig ilyen helikopterekkel - „Mókusokkal” - teljesítettek szolgálatot a légimentők. A gépek bérleti díjáról a mentők szóvivője most nem beszélt. A Közbeszerzési Értesítőben júniusban megjelent kiírás szerint a két helikopter becsült bérleti díja - 2016. március 10-éig - 682 millió forint. Egy-egy helikopter várhatóan évi 183 órát repül, de az üzemidő ettől 20 százalékkal több is lehet.

Az EC135-ös gépek 1996-os megjelenése óta több mint 500 darabot adtak már el belőle kifejezetten mentési feladatokra, így iparági becslések szerint minden negyedik mentőhelikopter EC135-ös jelenleg. A gép két 634 lóerős gázturbinája közül az egyik meghibásodása esetén is repülőképes marad, ami egy városok felett repülő mentőhelikopternél alapvető követelmény. A magyar légimentő szervezet flottája októbertől csak EC135-ös gépekből fog állni.
 

Kövessen minket a Facebookon is!