Kultúra 2019. november 25. 15:30

Nagyon szeretnek minket a törökök

Képgaléria
Nagyon szeretnek minket a törökök
Törökországról, annak kultúrájáról, a két nép kulturális és gasztronómiai kapcsolódásairól tartott előadást, néprajzi barangolást dr. Bartha Júlia a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban, november 21-én. A karcagi keletkutatót Bánkiné dr. Molnár Erzsébet, az MTA doktora mutatta be. Közreműködött Zsirmik István (doromb).

Az előadás során a hallgatóság megtudhatta, hogy Törökországhoz kötődésünk már a honfoglalástól ered. Sok kulturális elemet átvettünk tőlük. De gasztronómiájukból átvett ételekkel is gyarapodtunk. Például ott ismertük meg – és azóta is jó étvággyal fogyasztjuk – a töltött káposztát. A törökök minket nagyon szeretnek, nagyon jó Törökországban magyarnak lenni.

Bartha Júlia arról is szólt, hogy a témakörben hamarosan könyvet jelentet meg. Mint elmondta: minden kutatónak van dédelgetett témája, amihez hosszú időn át gyűjti az anyagot, forgatja elméjében, és amikor eljön az ideje, formába önti. – Nekem ilyen a török kultúrában a szakralitás, a szent, természetfeletti dolgokhoz, szent helyekhez való viszony, az időstruktúra, a kultuszok, a népi kultúra és a vallás kapcsolata. Mint a török eredetű kunok népének szülötte választottam a turkológiát kutatási területemnek.  Ismeretterjesztő stílusban írom mindezt, közel hozva ezzel a napjainkban sokat emlegetett, de valójában kevésbé ismert iszlám vallást, megmutatva annak az emberi arcát is – tette hozzá az előadó.

 

Kövessen minket a Facebookon is!