Gazdaság 2019. november 28. 10:00

A növénytermesztés újabb veszedelmeire derült fény

A növénytermesztés újabb veszedelmeire derült fény
Az évi középhőmérséklet emelkedése, az élénk globális áruforgalom következtében eddig soha nem látott növényi kórokozók, rovarok jelentek meg Európában.

Az Európai Unió Közös Kutatóközpontja és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósága legutóbb húsz gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból kiemelten veszélyes, úgynevezett zárlati kártevőt listázott. Akadnak közöttük a magyarországi növénytermesztésre is veszélyesek, mint például a szőlőféléket és csonthéjasokat fenyegető Xylella fastidiosa nevű baktérium.

– A Dél-Amerikában őshonos kórokozót Európában először 2013-ban, Dél-Olaszországban észlelték, ahol az olajfaültetvényekben okozott jelentős pusztítást. Hazánkban a baktérium leginkább a szőlő-, a gyümölcsféléket és a dísznövényeket veszélyeztetheti. A mikroba megakadályozza a növény szöveteiben a víz- és tápanyagáramlást, ezzel okozza a jellegzetes tüneteket, mint a levélszél perzselődéshez hasonló elváltozását, levélhervadást és ágszáradást, de akár a növény pusztulása is bekövetkezhet. Legutóbb konkrétan a diót is az általa veszélyeztetett növények közé sorolták –
tájékoztatta baon.hu-t Szabó Balázs nagykőrösi növényvédelmi mérnök.

A rovartani szakértők úgy tudják, hogy a japán cserebogár egy évszázada jóformán csak Japánban élt. Az utóbbi években azonban már több Bács-Kiskun megyei gyümölcsösben is tapasztalták szaporodását.

– A bogarak általában a növények tetejéről indulva, lefelé haladva emésztik fel a lombozatot, ezért, ha a növények felső részén rágásnyomok láthatók, vagy már teljesen kopasz, akkor szinte biztosan a japán cserebogarak károsították. A kifejlett rovarok általában csak a levelek erezete közötti szöveteket fogyasztják, de például a rózsatöveken az egész levélzetet és a szirmokat is elpusztíthatják – mondta a szakember.

– Újabban különböző ázsiai cincérfajok is megjelentek Euró­pában. Ezek a rovarok minden fát képesek károsítani. A simahátú csillagos cincér számos erdészeti fafajt, egyebek közt az égert, a kőrist, a bükköt, a nyírt, a szilt, a juhart, a platánt támadja. Erőteljesebb szaporodása esetén a teljes faállomány öt százalékának közvetlen pusztulását okozhatná – mondta Szabó Balázs.

A korábban listázott karanténkárosítók között szereplő, a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma idén elérte a Hajós-Bajai borvidéket. A kabócafélék által terjesztett betegséget a Dunától keletre eddig csak erdei iszalagon találták, most azonban a szőlőn is kimutatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Ahol a szakhatóság jogszabály alapján elrendeli a szőlőtőkék megsemmisítését, a hivatásszerűen gazdálkodó termelők kártalanításra jogosultak. A hatósági intézkedések kizárólag a növényállományra vonatkoznak, vagyis semmilyen formában nem érintik a bor készítését és annak forgalmazását.


Miklay Jenő

Fotó: Petőfi Népe
 

Kövessen minket a Facebookon is!