Sport 2019. november 27. 15:00

Sportkonferencia a sérülések megelőzéséről, kezeléséről

Képgaléria
Sportkonferencia a sérülések megelőzéséről, kezeléséről
Harmadik alkalommal szervezte meg a Sportos Élet konferenciát a Jogging Plus Sportegyesület november 26-án, a Vállalkozók Ipartestületének székházában. A rendezvényt ezúttal a Szegeden tevékenykedő Gyermeksport Egészségügyi Csapattal (GYEC) közösen valósították meg. Az előadások témáját a sportsérülések megelőzése, kezelése, a hatékony rehabilitáció és a mentális felkészültség szolgáltatta többek között.

Az érdeklődőket Németh László, a Jogging Plus Sportegyesület elnöke köszöntötte, majd pedig Balla László alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt.

Elsőként Dr. Vizi András gyermektraumatológus tartott előadást a gyermeksport fontosságáról, a leggyakoribb sportsérülés-típusokról és kezelési lehetőségekről:

– Magyarországon nagyon sok túlsúlyos ember él, ebből a szempontból is fontos a sport, a sportágak megszerettetése még gyermekkorban. Az élsport árnyoldalai közé tartozik a nagy elvárásokból adódó túledzettség. A szigorú edzéstervek miatt kevés idő jut a rehabilitációra. Gyermekeknél emellett egyaránt befolyásoló tényező a szülők és az edzők hatása. Gyakori probléma, hogy a sportoló gyermekek későn keresik fel panaszaikkal a szakorvost, pedig a sérülések egy része időben megelőzhető, kezelhető volna.

A nyújtás és a bemelegítés, valamint az izmok hatékony fellazítása egyaránt fontos – ezzel is megelőzhetőek a sérülések – mondta el Dr. Vizi András.

A testi felkészültség mellett a mentális felkészülésről, annak hatásairól Hacker Péter sportfilozófus beszélt:

– A sporton belüli figyelem, a koncentráció javítása mind-mind hozzájárulhat a jobb eredmények eléréséhez. A sérülések egy része figyelmetlenségből is adódhat. Ez is kiküszöbölhető megfelelő felkészüléssel.

A sérülések hatékony kezelése már a kezdeti időszakban elkezdődik. Dr. Bajzik Éva rehabilitációs szakorvos ezzel kapcsolatban tartott előadást:

– A sportolók kezelése egy csapatmunka eredménye, együtt kell dolgozni a sportolónak az orvossal. A teljes rehabilitáció addig tart, ameddig a sportági mozgás nem megy teljesen újra. A koordinációs képességek fejlesztése, a hatékony és testre szabott mozgásformák gyakorlása felgyorsítja a rehabilitációs folyamatot.

A sérülések kezelése és megelőzése kapcsán ugyancsak nem elhanyagolható a gyógymasszőr szerepe. Jenei Lilla gyógymasszőr személyes példákkal mutatta be ennek szerepét.

Személyi edzőként Pipicné Kalapács Anett osztotta meg gondolatait. Egyebek mellett az alternatív edzésmódszerekre tért ki.

Végezetül Dr. Vizi-Simon Csilla gyógyszerész a táplálék-kiegészítők és az egyéb vitaminok használatáról beszélt. A gyermeksportolóknál ugyancsak szükséges az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő pótlása, a káros üdítők, energiaitalok kerülése, illetve a napi kétliternyi víz elfogyasztása.

A konferencia végén Dr. Kovácsné Kószó Éva és Németh László köszönte meg az előadóknak a részvételt.

G. Z.

Kövessen minket a Facebookon is!