Kultúra 2019. december 2. 10:30

Eget látó mesefa mesemondó találkozó

Képgaléria
Eget látó mesefa mesemondó találkozó
Minden népnek megvan a saját népmesei világa. Ez alól mi, magyarok sem vagyunk kivételek. A mi népmesei elemeink között fellelhetők a félelmetes, hétfejű sárkányok, elkeseredett királyok, bátor legények és a hétországra szóló lakodalmak. Ezek az elemek és motívumok a mondavilágból erednek, és fontos elemei az eleinte szájhagyomány útján terjedő műveknek.

Ma már szerteágazó kutatások igazolják, hogy nemigen tehetnénk jobbat elalvás előtt gyermekeinkkel, mint hogy mesét olvasunk nekik. Ezzel nem csak a személyiségét építjük, fejlesztjük, hanem a napközben történtek feldolgozását is segítjük.

A mesék népszerűsítésére és megismerésének támogatására az idén is megszervezte a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár mesemondó találkozóját. A november 29-i döntőn alsós és felsős korcsoportok mérték össze előadói képességeiket, saját korosztályukban. Az elődöntőkre 79 diák jelentkezett, akik hat fordulóban adták elő a megtanult műveket november 14-25 között.

Az alsó tagozatos korosztály zsűrielnöke Kapus Béláné-nyugalmazott iskolaigazgató, a Közművelődési Egyesület Elnöke, magyar szakos pedagógus volt. További zsűritagok, Magonyné Kis-Czakó Katalin nyugalmazott óvodavezető, és Dobos Matild, nyugalmazott könyvtáros, óvónő, tanár voltak. Közreműködött Dudás Tamás, a félegyházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatának képviselője.

A felső tagozatosok zsűrielnöke Andrási Endréné, a Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Tagintézményének magyar szakos tanára volt, rajta kívül Garai Istvánné nyugalmazott iskolaigazgató és Gombkötő Zsuzsanna, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium magyar szakos tanára vettek részt a zsűri munkájában.

A díjazottak listája az alsó tagozatosok közt:

Első helyezett, Hajdú Petra, a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola         negyedik osztályos tanulója lett, a Pletykás asszonyok című művel.

Második helyezett, Csernák Emese, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola második osztályos tanulója lett, Hetet egy csapásra című mesével.

A harmadik helyezett, Kopasz Kinga, a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola, negyedik osztályos indulója lett, A mezei nyúl és a sündisznó népmesével.


A díjazottak listája az felső tagozatosok közt:

Első helyezett, Rádi Olivér, a Kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium hetedik osztályos tanulója, a Palkó és az ördög mesével.

Második helyezett, Endre Barna, a Kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium hatodik osztályos tanulója, A bolond legény mesével.

A harmadik helyezett, Cserkó Ármin, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola hatodik osztályos tanulója, A nyúlpásztor című mesével.


Különdíjasok:

Dinnyés Nelli, a Kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola harmadik osztályos diákja, a Pletykás asszonyok című mesével.

Farkas Máté, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola második osztályos tanulója, a Nagyot mondó legény művel.

Sipos Hanna, a Kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium második osztályos diákja, a Száz botütés ajándékba mesével.

Az alsó és felső tagozatos első helyezett gyerekek: Hajdú Petra és Rádi Olivér képviselik városunkat a jövő év februárjában, a Katona József Könyvtárban rendezett megyei mesemondó találkozón.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!