Kultúra 2019. december 4. 10:00

El Camino - Az út folytatódik

Képgaléria
El Camino - Az út folytatódik
El Camino – Az út folytatódik címmel megnyílt Tarjányi Xénia képkiállítása a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. A november 29-én megnyitott tárlatot Pintér Anna festőművész mutatta be. Az est folyamán zenés és prózai műsort is láthattunk, amelyről a kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola növendékei gondoskodtak.

Tarjányi Xénia rajz- és történelemtanár saját élményeit dolgozta fel képein. 2007-ben olvasott először a zarándokútról, majd csak 2015-ben, egy családi veszteség kapcsán kelt útra. A negyven napos úton megtapasztalta fizikai és lelki határait. Elcsendesedett és feltöltődött a megpróbáltatások során. A kiállított képek ezeket az állomásokat jelenítik meg.

Az El Camino, vagy más néven Szent Jakab út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi. Az ősrégi zarándokút a spanyol Santiago de Compostelaba vezet. A zarándoklat egyetemes jelképe a fésűkagyló, amelyet a zarándokok valamilyen formában magukon viselnek, akár egy kitűző, vagy egy jelvény formájában. Az út során, több helyen megtalálható ez a szimbólum felfestve útbaigazításként, vagy a szálláshelyek címerében. Nagyon sokan vallási célzattam teljesítik az utat, de akadnak olyanok is, akik csak ki szeretnének szállni a mindennapos mókuskerékből és elcsendesedésre, magányra vagy feltöltekezésre vágynak. Az zarándoklatot teljesítők egybehangzó véleménye, hogy a hosszú út ellenére több energiával, életre szóló élménnyel és ismeretségekkel térnek haza.

A kiállítás 2020. január 10-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!