Egészségügy 2019. december 11. 08:30

Az édesapák is bemehetnek a császármetszésre

Az édesapák is bemehetnek a császármetszésre
Évente ezernél is több császármetszést végeznek Szegeden, most már bármelyiken bent lehet a férj is, ha a feleségével közösen úgy döntenek.

Több hónapnyi engedélyeztetés és ügyintézés után december 9-étől az édesapák is jelen lehetnek a császármetszéssel történő szülésnél a SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Németh Gábor tanszékvezető egyetemi tanár, igazgató. Mint mondta, régóta igény mutatkozott erre a házaspárok részéről, jogosan, hiszen az ország több szülészetén is lehetőség van erre.

Az édesanyát segítve

– Azt gondoltuk, egyszerűbb lesz elintézni, de majd ha az elégedett arcokat látjuk, azt mondjuk, érdemes volt a félévnyi munka – tette hozzá. A tanszékvezető professzortól elárulta, a szülések 70 százalékán jelen szeretne lenni egy hozzátartozó, ez nem feltétlenül a férj, többször például a leendő nagymama. Ehhez viszont minden esetben az édesanyának is hozzá kell járulnia.


– Valószínűleg a csá­szár­metszé­sen ennél kevesebben szeretnének majd részt venni, hiszen a műtői környezet má­­sabb, mint a vajúdószobában ül­­ni a feleséggel. Természetesen akkor jön ki a férj a műtőből, amikor csak szeretne, pél­­dául ha rosszul érzi magát. Bár ők semmit nem látnak a be­­avatkozásból, az édesanya fejénél lehetnek, a többi részt paraván takarja.

Közelebb a családbarát szülészethez

Németh Gábor kiemelte, ez az intézkedés is a családbarát koncepció része, hiszen más érzés az édesapának, amikor ő is láthatja egyből a gyermekét, ahogyan felsír, mint amikor már a szobában, pólyában látja. – Akár az utolsó pillanatokban is dönthetnek úgy a párok, hogy a férfi is bejön, de úgy vélem, már a terhesgondo­zás során érdemes feltenni a kérdést, hogy szeretnének-e ez­­zel a lehetőséggel élni. Ekkor megkaphatják a tájékoztatót, és otthon közösen eldönthetik. Ha élnek vele, akkor már csak a papírokat kell aláírni a beavatkozás előtt – magyarázta.

Steril öltözékben

Mindenki steril öltözéket kap a műtőbe való bejövetel előtt. A köpenyt, szájkendőt, lábzsá­kot és sapkát tartalmazó csomagot egy külsős cég által üzemeltetett automatából tudják megvásárolni. Ezt a műtét után kidobhatják vagy haza is vihetik, a professzor szerint biztosan lesznek olyanok, akik elteszik emlékbe.

Ezernél is több beavatkozás

Évente körülbelül háromezer szülést vezetnek le Szegeden, ennek 30-40 százaléka császármetszéssel történik. – Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy nem otthon kell szülni. Olyan lehetőséget kell biztosítani ezekben az in­­tézményekben, hogy ha be­csukják a szülőszoba ajtaját az édesanyák, akkor ne egy kórházban érezzék magukat, hanem otthonos körülmények között. Mindemellett pedig felkészült csapat tud nekik segíteni mindenben – hangsúlyozta Németh Gábor.


Fotó: Frank Yvette
 

Kövessen minket a Facebookon is!