Helyi hírek 2019. december 11. 10:00

Jubilált a Palestrina Kamarakórus

Képgaléria
Jubilált a Palestrina Kamarakórus
Jubileumi hangversenyt adott a Szent István Templomban a Palestrina Kamarakórus, amely tíz éve alakult meg. Fellépéseikkel a szertartások művészi színvonalának emelését tűzték ki célul, de emellett igény mutatkozott arra is, hogy igen változatos helyszíneken és alkalmakkor koncerteken, ünnepségeken, és többféle családi és társadalmi rendezvényen lépjenek föl.

Elsősorban Félegyházán és környékén váltak ismertté és sikeressé, azonban az ország számos helyén szerepeltek már, és a határon túl is: Délvidéken, Felvidéken és Erdélyben öregbítették a magyar és kiskunfélegyházi kóruskultúra hírnevét. Repertoárjukban megtalálható minden korszak kórusirodalmának egyházi alkotása, és világi művek is szép számmal. Három éve részt vettek Budapesten a Mária Rádió II. országos kórusversenyén, ahol Ezüst minősítést értek el. Az Éneklő Magyarország országos minősítő zsűrije előtt pedig Fesztiválkórus fokozatot kaptak. Néhány éve önálló CD-lemezük jelent meg, és a tavaly kiadott Félegyházi Karácsony című CD-n szintén több művel szerepelnek.

A Palestrina Kamarakórus alapítója és vezetője Szatmári Imre, aki kántor-karnagy és zenetanár volt nyugdíjazásáig, és városuk másik, nemzetközi hírű nagykórusának karnagya, több mint másfél évtizede. Nevét zeneszerzőként is ismerik sokfelé, – annak ellenére, hogy műveit nyomtatásban még nem adták ki –, mégis több alkotása szerepel hazai és néhány határon túli kórus műsorán. Kiskunfélegyháza városának vezetősége, már több alkalommal kérte fel a kórust városi szintű ünnepségek, rendezvények zenei szolgálatára, amit sikeresen teljesítettek. Az országos Bárdos Zenei Hetek programjában a városban először őket kérték fel csatlakozásra, és idén nyáron pedig Segesváron, ill. Fehéregyházán, a nemzetközi szintű Petőfi-ünnepségen nemcsak Kiskunfélegyházát, hanem az anyaországot is képviselték színvonalas fellépésükkel.

A Palestrina Kamarakórus november 22-én Félegyházán, a Szent István Templomban nagy sokaság előtt tartotta jubileumi ünnepségét egy hálaadó szentmisén, és azt követő koncerten. A 10 év változatos repertoárjából adtak ízelítőt és közben vetítettképes beszámolóban ismertették szerepléseiket, élményeiket, eredményeiket, kirándulásaikat. A nagyszámú közönség a koncert végén állva, vastapssal jutalmazta az élménydús előadást.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!