Gazdaság 2019. december 17. 16:00 Forrás: kamaraonline.hu

Véget ér a bankjegyek megújítása

Véget ér a bankjegyek megújítása
Év végén lezárul a bankjegyek megújítási programja, a többletkibocsátás költsége 4-5 milliárd forint volt – mondta Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) készpénzlogisztikai igazgatóság igazgatója.

A bankjegyek megújítását az elmúlt öt év során hajtották végre, a folyamat 2019-ben befejeződik. A régi bankjegyek bevonása majdnem teljesen végbement, a régi tízezressel még december végéig lehet fizetni, és ezzel ér véget a bankjegycsere. Az új bankjegyek biztonsági elemei könnyen azonosíthatóak – hívta fel a figyelmet Pataki Tibor.

Az igazgató ismertetése szerint az öt év során 900 millió megújított bankjegyet gyártottak le, és 350 millió régi bankjegyet vontak be. A régi bankjegyek mindössze 4 százaléka nem érkezett még vissza a jegybankba, amit az igazgató jó aránynak nevezett. A hamisításokkal kapcsolatban kedvező fejleménynek nevezte, hogy az utóbbi években az egymillió bankjegyre jutó hamisítások száma 1 volt tavaly, míg korábban még 40-50 környékén állt ez a mutató.

Bódi-Schubert Anikó főosztályvezető elmondta, hogy a GDP-hez viszonyítva 14,4 százalékos volt a készpénz aránya 2017-ben, ami rekord. A magyar gazdaság készpénzintenzív gazdaság. A forgalomban lévő bankjegyek száma 2013 és 2019 között több mint 60 százalékkal nőtt. A lakosság egynegyede készpénzmentes fizető, a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők kevesebb készpénzt használnak. A vállalkozások körében nőtt a készpénzt is használó kkv-k aránya, megfigyelhető a készpénzes tranzakciók eltolódása a nagyobb összérték irányába. A vállalatok több mint 30 százaléka készpénzben fizeti a dolgozóit.

Pataki Tibor a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy az új bankjegyekhez okostelefonos applikációt készítettek. A ForintApp alkalmazás két funkcióval rendelkezik: egyrészt a forint bankjegyek előoldaláról készített fénykép segítségével lehetőséget biztosít azok valódiságának vizsgálatára, másrészt az egyes forint bankjegy címletek hátoldali képéhez kapcsolódó kiterjesztett valóságélményt nyújt. A ForintApp nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.

Réthy Barbara, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője elmondta, hogy a ForintApp nevű alkalmazás algoritmusa valóban képes megkülönböztetni a valódi bankjegyet a hamistól, a professzionális vizsgálatot nem helyettesíti.

Amennyiben egy forint bankjegy valódiságát érintően a felhasználóban bizonytalanság merül fel, úgy bármelyik postahivatalban és bankfiókban vagy az MNB lakossági pénztárában célszerű ellenőriztetnie.


Fotó: Mónus Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!