Helyi hírek 2019. december 23. 17:30 Forrás: euronews.com

Búcsút inthetnek az európaiak a fehér karácsonynak

Búcsút inthetnek az európaiak a fehér karácsonynak
A legtöbb fehér karácsonyra vágyó európainak idén (is) csalódnia kell: az évszakhoz képest szokatlanul meleg és csapadékos időre számíthatunk az ünnep alatt.

Az Elsa-vihar meleg levegőt hozott a karibi térségből, míg a Fabian-viharral észak-afrikai meleg levegő érkezett a kontinensre.

A szicíliai Palermóban akár 16 fok is lehet karácsony napján, de még az általában hűvös Szentpéterváron is 5 fokos lesz az idő. Az orosz birodalom volt fővárosában annyira hidegek szoktak lenni a telek, hogy befagy a Néva-folyó.

Svájcban is csak a magasabban (1000 méter felett) fekvő területeken számíthatnak fehér karácsonyra az ünneplők, mondta Michael Krucker, a svájci Meteonews időjárás-előrejelzője. Az országban 20-30 százalékos esély van arra, hogy havazzon karácsonykor. Múlt hét kedden megdőlt a valaha decemberben mért legmagasabb hőmérséklet rekordja (20.5 C). Az előrejelzés szerint Genfben 10 fok és eső mellett karácsonyoznak majd.


Krucker szerint az enyhébb időjárású karácsony a klímaváltozás egyik jele.
– A jövőben melegebb idő lesz karácsonykor. Csak kicsi a változás, de hosszú távon nézve azt mondom, hogy egyértelmű mintázat látható  fogalmazott.

Hasonló kilátásai vannak a dánoknak. Jóval a normális felett lesznek a hőmérsékletek karácsonykor, monda Steen Rasmussen, a Dán Meteorológiai Intézet vezető előrejelzője.
– Dániában enyhe, hómentes idő lesz a héten.

Franciaországban is meleg idő várható a következő napokban, erős széllökésekkel, közölte a Meteo France. Hóra
 Svájchoz hasonlóan  csak a hegyekben számíthatnak, például az Alpokban, mondta a meteorológiai szolgálat egyik szóvivője. – Szóval nem lesz fehér karácsony, túl enyhe lesz az idő  tette hozzá.

Magyarországon sem várható havazás, futó záporokra, néhol esetleg hózáporokra lehet számítani, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Lehűlés péntektől várható, addig Magyarországon is enyhe idő lesz, körülbelül 7-8 fokos maximumokkal.
 

Kövessen minket a Facebookon is!