Gazdaság 2019. december 31. 08:00

Nagy feladat elé állította a kamarát a földtörvény módosítása

Nagy feladat elé állította a kamarát a földtörvény módosítása
Milyen évet zártak a megye agrártermelői? Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének elnöke adott számvetést az idei évről.

– Hogyan jellemezné az idei évet? Jobb vagy rosszabb, mint a tavalyi év?

– Nagyon nehéz volt a 2019-es esztendő. Év elején hatályba lépett a 
földtörvény módosítása, ami óriási feladat elé állította a szervezetünket. Január 11-étől már nevesítve a kamara területi szerve, a megyei elnökség a helyi földbizottság. A testület valamennyi, a földtörvény hatálya alá eső ügyletben állásfoglalást ad ki, vagyis megvizsgálja, hogy a nemzeti általános agrárpolitikai és földbirtok-politikai szempontok mennyiben érvényesülnek az adott ügylet során. Ezt heti rendszerességgel tesszük, hetente átlagosan 100-150 ügyet véleményezünk a földhivatal megkeresésére, állásfoglalásunkat az esetek 99 százalékában 15 napon belül kiadjuk. Az elmúlt majdnem egy év tapasztalata alapján elmondhatom, hogy a támogató és nem támogató állásfoglalásaink aránya nem változott – mondta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke. – Bács-Kiskun megyében eddig – mintegy 2000-es ügyszámot tekintve – a nem támogatott ügyletek aránya 1,5 százalék alatt van. Az új szabályozással viszont olyan eszköz került a kezünkbe, amivel a nem támogató döntéseinket sokkal jobban alá tudjuk támasztani, indokolni, és adott esetben egy peres eljárásban is védeni tudjuk az álláspontunkat – árulta el a baon.hu-nak Gáspár Ferenc.

– Milyen termésátlagok születtek?

– Az őszi árpa aratását nehezítette, hogy a június 20–23. közötti vihar néhol megdöntötte az állományt. Megyénk eltérő talajadottságainak hatására a terméseredmények jelentős szórást mutatnak. A homokosabb, gyengébb minőségű területeken 2,5–3,5 tonna/hektár volt a jellemző átlag, a jó minőségű területeken 6-8 tonnát is jelentettek. Az aestivum búza termésmennyisége elmaradt az előző évekhez képest. Ennek az az oka, hogy a tavaszi aszályos időszakot és a gyenge bokrosodást nem tudta kompenzálni a májusban lehullott csapadék. A termés minősége jó lett, annak ellenére, hogy a betakarítás alatt néhol a jelentős eső miatt mindenki nagyfokú minőségromlásra számított. A durumbúza terméseredménye szintén alacsonyabb lett a múlt évekhez képest. A rozs terméseredménye a becsült mennyiség szerint alakult, szintén nem érte el az előző évek átlagát. Kukoricában vannak a megyének olyan térségei, ahol jóval magasabb átlagot értek el a termelők, mint amennyire az előzetes becslések szerint vártak. A termésátlag még magasabb is lehetett volna, de a betakarítás során látszott, hogy jelentős vadkár volt a táblákban.


– Megvédte a jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaságot?

– Azt gondolom, igen. 2018. május 1-je óta üzemel a jégkár-mérséklő rendszer. 2019-ben a védekezést végző generátorkezelők az április közepétől szeptember végéig tartó, 169 napos védekezési szezonban országos szinten 101 napon kaptak riasztást. Bács-Kiskun megye a középmezőnyben áll, 61 esetben kiadott riasztással, a megye különböző tájain 350-450 órát üzemeltünk. Ebben az esztendőben a gazdálkodók az országban 37 ezer hektárra jelentettek jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó védekezés nélkül töltött év értékének. 2019-ben a jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék alatt maradt, míg a 2017-es átlag 32 százalék volt. Megyénkben a 2017-es évben 10 962 ha-t érintett a jégkár, míg 2019-ben 2554 ha-t. A rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben mintegy 6,3 milliárd forint volt, addig tavaly 3,2 milliárd forintot tett ki. És ehhez jön még hozzá a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban megóvott érték is.


– Jövőre mekkora összegű lesz a földalapú támogatás?

– A területalapú támogatás összege euróban számolva hasonlóan alakul az idei évhez, de a végső összeg – mivel forintban fizetik ki – függ a forint/euró árfolyamtól. A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatólag 75 ezer forint lesz hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni, ami azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként, és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetést kaphat idén. A Magyar Államkincstáron keresztül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetése idén 240 milliárd forintot tesz ki. Az előlegfizetéssel a gazdálkodóknak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez nyújtanak segítséget, továbbá biztosítják a termelők pénzügyi stabilitását, likviditását.


– A kormányzat a vízügyi gondok enyhítésére évi 17 milliárdot szán például csatornák tisztítására és egyebekre. Nálunk ez mit fog jelenteni? Hol indulnak a munkálatok?

– 2018-ban felmértük a vízigényeket a felszíni vízkínálat mentén, ami országosan 1,2 millió hektárt jelentett. Bács-Kiskun megyében a jelenleg felszíni vízzel ellátott terület 140 ezer hektárt érintett, elsősorban a Duna vízgyűjtőjével érintett területen, amelyből 2 ezer hektárra érkezett vízigény. Az öntözési igények országos kielégítésére, a vízkínálat fejlesztésére majdnem száz állami fejlesztési projektet irányoztak elő, amelyből hat érinti közvetlenül Bács-Kiskun megyét. A megyét érintő fejlesztésekkel nagyjából 30 ezer hektárnyi terület vonható be öntözésbe: a tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembe helyezése; a lakitelki öntözőcsatorna ismételt üzembe helyezése; a Duna-völgyi területek vízellátásának javítása, a Kiskunsági-főcsatorna rekonstrukciója; a Kiskunsági-főcsatorna vízpótlása Tass térségében dunai vízkivétel kiépítésével; a Duna-völgyi-főcsatorna rekonstrukciója I. (Fülöpszállás); a Duna-völgyi-főcsatorna rekonstrukciója I. (Császártöltés).

Folyamatban van nagyobb volumenű beruházások megvalósításának mérlegelése, azaz az öntözési nagy infrastruktúra hiányzó elemeinek megvalósítása. A nagy projektek között szerepel a homokhátsági mezőgazdasági vízszolgáltatás biztosítására irányuló fejlesztés. A Homokhátság vízellátásának biztosításához szükséges hátsági vízszétosztó főcsatorna megvalósítása tükrözi a helyi igényeket. Volumene a korábbi vízügyi ágazati tervek alapján körülbelül 110 kilométer, a mellékcsatornák hossza pedig összesen 24 kilométer lenne. E műszaki megoldás alapján a hátság magasabb térszintű területein kialakított tározók és oda a vizet eljuttató vízpótló csatornák révén biztosítják a vizet. A hátsági vízszétosztó főcsatorna megvalósításának költségét megközelítőleg 70 milliárd forintra becsülték.


– Milyen rendezvényeket tartott a kamara?

– Évente 20-25 rendezvényt tartunk, amelyeken több ezer termelő vesz részt. Év elején gazdaestéken tájékoztattuk a termelőket. Nagy sikerrel fut a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Az idei évben megduplázták a gazdálkodók a felajánlott búzamennyiséget megyénkben. Hatalmas feladatot jelent minden évben a TERA (területalapú támogatás) támogatások benyújtása. Bács-Kiskunban a 22 ezer kérelmezőből több mint 13 ezer fordul hozzánk segítségért. 27 ezer őstermelőnek újítjuk az igazolványát évente, ami szintén óriási feladat. Idén is nagy sikerrel futott a Foglalkozások hete, illetve a Szakmakóstoló rendezvényünk. Ráadásul ezek a programok megyénkből kiindulva kezdték meg országos elterjedésüket. A két programon megközelítőleg 650 diák vett részt, ami óriási siker. Összefoglalóan kijelenthetem, hogy nehéz és mozgalmas év volt a 2019-es – mondta végül Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke.


A főbb növények termésátlagai 2019-ben

Növényfaj Összes terület (hektár) Termésátlag (kg/hektár)
Őszi árpa 25254 5110
Őszi búza 58413 5040
Rozs 7254 2150
Triticale 15880 3500
Tavaszi árpa 40t8 3150
Zab 1881 2000
Repce 33525 2750
Magborsó 439 2010
Napraforgó 32154 2928
Szója 6082 3150
Kukorica 70715 7935
Burgonya 1333 26600
Cukorrépa 1516 61702

Forrás: NAK

Fotó: MTI
 

Kövessen minket a Facebookon is!