Helyi hírek 2020. január 11. 12:00

Megújul és mélygarázzsal gazdagodik Kecskemét színháza

Megújul és mélygarázzsal gazdagodik Kecskemét színháza
A 124 éves épületen évtizedek óta nem végeztek komoly felújítást, a helyhiánnyal küzdő intézmény bővítést és mélygarázst is kap.

A TED-en megjelent a Kecskeméti Katona József Színház és a Ruszt Stúdió komplex felújítására kiírt tervezői közbeszerzés. A két épületen a munkálatok során korszerűsítést, átalakítást és bővítést egyaránt végeznek a kiírás szerint. Emellett egy mélygarázs kialakítására és környezetalakításra vonatkozó tanulmánytervet is készítenie kell majd a nyertesnek.

Korábbi sajtóhírek szerint a konkrét munkálatok elkezdése 2021-ben esedékes, a felújítás a tervek szerint két évet vesz majd igénybe.

A kecskeméti nagyszínház 33 éve esett át nagyobb felújításon, ez azonban nem terjedt ki minden épületrészre, így a most tervezett teljes külső-belső felújítása indokolt.

Bár a közönség által használt területeken nincsenek látható problémák, az 1896-ban átadott épület nemrég jelentős beázással küzdött, ami már a működését veszélyeztette. A fejlesztést az is indokolja, hogy a több mint 150 főt foglalkoztató intézmény komoly helyhiánnyal küzd -
derül ki a magyarepitok.hu híréből.

A hiros.hu pedig arról írt, hogy Pécs, Szeged, Debrecen, Miskolc és Győr után újabb vidéki nemzeti színháza van az országnak január 1-je óta, méghozzá Kecskeméten. Cseke Péter igazgató azt mondta, már hat éve látta, hogy a színház felkészült a rangos minősítéssel járó elvárásokra.

Nemzeti minősítést kapott a kecskeméti Katona József Színház január 1-jétől. Ezzel egy lépcsőfokot fellépett a teátrum a létrán, ami azért nagy szó, mert a többi vidéki színház lakossága nagyobb.

– Kecskemét dinamikusan fejlődik, olyan hatalmas ipari és gazdasági fejlődésen megy át, ami szükségessé teszi azt, hogy a kultúra is lépést tartson vele. Szellemi központként kell működjön, és úgy gondolom, hogy ez lesz az igazi hozadéka majd a nemzeti színházi címnek – mondta Cseke Péter, a teátrum igazgatója a Kecskeméti Médiacentrumnak.


Az első elképzelések szerint a színház hivatalos neve Kecskeméti Nemzeti Színház lesz, és ezen belül különböztetik majd meg egymástól a Kecskeméti Nemzeti Színház Katona József Színházát, Kelemen László Kamaraszínházát és Ruszt József Stúdió Színházát. A döntést a februári kecskeméti közgyűlés hozza majd meg.

– Ma már 150-en dolgozunk itt, több tagozatunk van, tehát egyszerűen kinőttük a színházat. A felújításnak az lesz a kulcskérdése, hogy hogyan tudunk területet nyerni. Új generációkat szeretnénk ide vonzani, ami nagyon fontos, hiszen azért játszunk gyerekeknek, ifjaknak mert ők lesznek 5-10 év múlva a színház törzsközönsége – fejtette ki az igazgató.

A felújítás nemcsak a nagyszínházat, hanem a Ruszt József Stúdió Színházat is érinti, de a tervek szerint új terekkel is bővülhet az épület. A beruházás átadásának tervezett időpontja 2023. október 16., akkor lesz 127 éves a teátrum.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!