Gazdaság 2020. január 11. 17:30 Forrás: agrotrend.hu

A magyar traktorgyártás első száz éve

A magyar traktorgyártás első száz éve
Sikeres próbaüzem után, sorozatgyártás előtt a Renner-traktor. A Renner 50 univerzális összkerékhajtású erőgép projekt célja, a magyar mérnöki eredményeket felhasználva, a magyarországi traktorgyártás újraindítása. Újra van magyar traktor, ennek apropóján áttekintjük a hazai traktorgyártás történetét.

Traktorról, azaz mezőgazdasági erőgépről akkortól beszélünk – függetlenül az erőforrás típusától – amikor az erőgép alkalmassá vált menet közben mezőgazdasági technológiai művelet elvégzésére. Az önjárókeppesség nem elégséges feltétel, e gépek szakszerű megnevezése lokomobil.

A traktor meghatározó eleme volt a hazai mezőgazdasági gépgyártásnak. A munkagépek traktorokra épülnek. Gazdaságtörténeti tény, hogy a traktorgyártás fejlődése kihat a teljes mezőgépiparra. A hazai traktorgyártás fénykorában dinamikusan fejlődött a mezőgépipar, ugyanakkor a traktorgyártás megszűnése visszavetette a mezőgazdasági gépek gyártását is – 
adta hírül az agrotrend.hu.
 

Renner Traktor

Hazánkban jelentős – nemzetközileg is elismert – volt a traktorgyártás. 100 év alatt több mint 100 típus készült. Kiemelkedő korszak a 20-30-as évek, amikor 5-6 vállalat is foglalkozott Magyarországon traktorgyártással. Második fénykor a DUTRA-RÁBA korszakként azonosítható.

A FORDSON F traktor  bár az USA-ban készült , Galamb József főmérnök, Farkas Jenő főkonstruktőr és további 6 magyar mérnök munkája.

A traktort az önhordó váz, a soros elrendezés (motor, tengelykapcsoló, sebességváltó), a kormányzott kisméretű első kerék és a nagyméretű hajtott hátsó kerék jellemezte.

Vöcsi Dutra 1000

Az 1917-ben megjelent konstrukció a klasszikus traktor-elv. A mai traktorok többsége is ezen elvre épül. Napjainkig a legnagyobb példányszámban gyártott traktortípus, 1928-as kifutásáig több mint félmillió készült. A Vörös Csillag Traktorgyár D4K típusú traktora (1960), Korbuly János főmérnök, Rhorer Emil főkonstruktőr és a traktorgyár kollektívájának alkotása méltán vált világhíressé.

A Dutra-elv magyar mérnöki termék. Jellemzője négy kerékhajtás, azonos mellső és hátsó kerékméret, „orrnehéz” kialakítás. A budapesti traktorgyárban több mint 10 típus készült.

Rába 180

A RÁBA 250, RÁBA 180 traktorok adták az inspirációt a forgatható fülkés, univerzális traktor-elv, a „Xerion-elv” megvalósításához. Hazánkban VARITRAK traktor honosította meg ezen elvet.

A hazai mezőgépgyártás eredményeire büszkék lehetünk, a magyar mérnökök munkája a traktorgyártásban világhírű megoldásokat eredményezett, újszerű konstrukciók, ma innovatívnak mondható műszaki megoldások születtek.

A rovat keretében a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődés-történeti Szakmúzeum kutatásaira építve, sorozatot indít az agrotrend.hu a magyarországi traktorgyártás kiemelkedő műszaki alkotásaiból. Minden héten egy-egy magyar traktortípust mutatnak be, amelyet a Félegyházi Közlöny is megoszt olvasóival.


dr. Hentz Károly
igazgató, főmuzeológus
Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődési Szakmúzeum

 

Kövessen minket a Facebookon is!