Helyi hírek 2020. január 10. 08:00

Ki lesz Az Év Agrárembere?

Ki lesz Az Év Agrárembere?
A hatodik alkalommal kiírt Az Év Agrárembere 2019 kitüntető díj utolsó előtti pillanatához érkezett. Most a közönség döntheti el, kiket juttat kategóriánként a döntőbe. Kiskunfélegyházi várományosa is van a közönségszavazásnak: dr. Tarjányi József Jánosra a Növényvédelem kategóriában lehet voksolni, január 20-áig.

A közönségszavazat mellett a zsűri is szavaz időközben. Ők a kategóriák győzteseit szavazzák majd meg, hogy a február 8-i gálaesten az ott kihirdetett kategóriagyőztesek közül a fődíjast is megválaszthassák. Szavazatát Facebook vagy Google bejelentkezését követően adhatja le, a szavazandó kép adatlapján a Szavazok gombra kattintva. Minden szavazó csak egyszer szavazhat.

Dr. Tarjányi József János általános és középiskoláit Kiskunfélegyházán, a Felsőfokú Állattenyésztési Technikumot Kaposváron, az Agrártudományi Egyetemet Debrecenben végezte. Külgazdasági szakmérnöki diplomát szerzett a budapesti Közgazdasági és a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, majd növényvédelemből doktorált a gödöllői Agrártudományi Egyetemen. PhD fokozatát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetének doktori iskolájában védte meg.

Napi munkája mellett szakmai továbbképzéseken vett részt az Egyesült Államokban, Angliában, Belgiumban és Ausztriában. Növényvédelmi képviselői pályafutását a Hoechst magyarországi képviseletén kezdte 1974-ben, majd az angol ICI-nél folytatta 1979-től. Járta az országot, kísérleteket állított, be előadásokat tartott a téli növényvédelmi szakmai továbbképzéseken. A japán Ishihara Sangyo Kaishia (ISK Biosciences Europe S.A.) agrokémiai vállalat Közép- és Kelet-európai részlegének kereskedelmi, marketing és technikai menedzsereként ment nyugdíjba, 72 éves korában.

Hivatásának gyakorlása mellett számos szervezeti tagságot vállalt. A Magyar Növényvédelmi Társaság Elnökségének tagja, a Magyar Gyomkutató Társaság elnöke, a Központi Növényvédelmi Klub elnöke. Az Újvárosi Miklós Gyomismereti Társaság egyik alapító tagja, és tagja a Magyar Gyomkutatás és Technológia tudományos lap szerkesztőbizottságának is. Megalapította a Hunyadi Károly emlékérmet, amelyet a Magyar Növényvédelmi Társaság által szervezett Növényvédelmi Tudományos Napok keretében évente adnak át az arra érdemes 35 év alatti herbológiai szakembernek.

Társadalmi szerepvállalás

A félegyházi kulturális élet ismert és tiszteletben álló személyisége. Minden szabad idejét Kiskunfélegyháza érdekében és Petőfi Sándor kultuszának ápolásával tölti. Létrehozója a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Alma Mater Társaságnak, társalapítója a Kiskunfélegyházi PG Alapítványnak Zsivótzky Gyulával, a Nemzet Sportolójával, olimpiai bajnokkal együtt. A Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és a felvidéki Királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás tiszteletbeli tagja, de tagja a Kiskőrösi Petőfi Sándor Társaságnak is. Az újjáalakult Kiskunfélegyházi Petőfi Emlékbizottság 2008-ban választotta tagjai sorába.

Félegyházán szinte minden kulturális eseménynek résztvevője. Szakmai munkája mellett fontos nevelési eszköznek tartja a lokálpatriotizmust, a magyarságtudat erősítését, a hagyományápolás szükségességét. Hitvallása szerint a napi élet nélkülözhetetlen kellékei a hit, a derű, a szeretet.

Szülővárosához mindig erősen kötődött. Ebbéli tevékenysége során számos emléktábla, emlékmű felállítását szorgalmazta, és anyagiakkal is segítette. Szervezésében, vagy közreműködésével számos szobrot, emléktáblát, domborművet állítottak fel.


Dr. Tarjányi József János bemutatkozó kisfilmje ide kattintva látható. 

Szavazni pedig itt lehet.

 

Kövessen minket a Facebookon is!