Hirdetés
Gazdaság 2020. január 18. 08:00 Forrás: agrotrend.hu - MTI

Több támogatást kapnak a méhészek

Több támogatást kapnak a méhészek
A méhészek egy év alatt 1,8 milliárd forint közvetett támogatási forráshoz jutnak hozzá, amiből méhanyát, méhegészségügyi gyógyszereket vásárolhatnak, támogatást kapnak szakmai továbbképzésre, szaktanácsadást vehetnek igénybe és hozzájuthatnak a legfrissebb szakirodalomhoz - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a köztévében.

Az agrártárca ez évtől a méhcsaládonkénti beporzási támogatást 500 forintról 1000 forintra növelte, emellett a magyar méhészeti nemzeti program által nyújtott forrásokat is jelentősen megemelték. A többlettámogatással, ha az időjárás engedi, több mézet tudnak termelni a méhészek, és több juthat exportra is. A hazai méhészek azonban leginkább azt szeretnék, ha itthon több méz fogyna - írja az MTI.

A magyarok ugyanis jelenleg évente 1 kilogramm mézet fogyasztanak, míg az unióban ennek dupláját. Az itthon tavaly előllított méz minőségben kiváló, mennyiségben azonban csak közepes lett, aminek elsősorban a szeszélyes időjárás volt az oka. A legfrissebb adatok szerint tavaly 25 ezer tonnányi mézet termeltek, aminek több mint a felét külföldön adták el.

Fotó: Pixabay illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!