Kultúra 2020. január 23. 15:00

Himnuszmondó versenyt hirdetett a városi könyvtár

Képgaléria
Himnuszmondó versenyt hirdetett a városi könyvtár
Himnuszmondó versenyt hirdetett a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciója a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A január 22-i eseményre Kiskunfélegyháza és a környező települések általános iskolásainak hetedik és nyolcadikos osztályos tanulóit, valamint a hatosztályos gimnázium első és második évfolyamos diákjait várták. Összesen nyolcan jelentkeztek, amelyből heten jelentek meg a megmérettetésen. A szervezők az iskolákból két-két gyermek jelentkezését várták.

A zsűri elnöke Kapus Béláné, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület elnöke volt. Az ítészek további tagjai, Garai Istvánné, nyugalmazott iskolaigazgató és Mayer Lászlóné nyugalmazott középiskolai tanár, a Móra Ferenc Egyesület választmányának tagja voltak.

A kultúra napja eredete, hogy Kölcsey Ferenc, egy kézirat szerint ezen a napon, vagyis január 22-én fejezte be a Himnuszt, ezért ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel fordulunk irodalmi értékeink felé.

A versenyen Kölcsey Ferenc Himnuszát és egy magyar költő bármely hazafias versét kellett előadni. A zsűri döntése szerint első helyezett lett Hevér Réka, a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégium hetedik osztályos tanulója, akinek választott verse Petőfi Sándor, Magyar vagyok című műve volt. Második legjobbnak Rádi Réka, a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola, szintén hetedik osztályos tanulója József Attila, Nem, nem soha című költeményével bizonyult. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Horváth Gabriella, a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskola hetedikes diákja állhatott, aki a Himnusz mellett Vajda János Önkéntes dala elnevezésű szerzeményét mondta el.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!