Helyi hírek 2020. január 27. 08:00

Szigorít a rendőrség és a közterület-felügyelet Félegyházán

Szigorít a rendőrség és a közterület-felügyelet Félegyházán
Fokozott odafigyeléssel, a bírságolás eszközével is élve járnak el a szabálytalankodókkal szemben Kiskunfélegyházán a rendőrök és a kibővült létszámú közterület-felügyelet. Ettől a közlekedők egymás iránti felelősségének, jogkövető magatartásának javulását, végső soron a balesetek számának csökkenését várják.

Kiskunfélegyháza közlekedési rendjének megőrzése, a számos területen tapasztalható rossz gyakorlat megváltoztatása régóta feltett szándéka a városvezetésnek. A problémák többsége, így a szabálytalan parkolás, a gyalogosok testi épségét veszélyeztető járdán kerékpározás, a sebességkorlátok be nem tartása, nem újkeletű probléma. A szabálytalankodókkal szemben a rendőrségnek, és bizonyos esetekben a közterület-felügyeletnek van joga eljárni, Félegyházán mindkét szervezet arra törekszik, hogy ezt összehangoltan, egymással egyeztetve tegyék.

Öt évvel ezelőtt az a tudatos döntés született, hogy a városban inkább megelőzéssel, figyelmeztetéssel szorgalmazzák az itt élők egymás iránti felelősségére, jogkövető magatartására épülő közlekedési morál megszilárdulását. Az elképzelés azonban nem hozta meg a várt eredményt. Ráadásul az elmúlt egy évben, a Zöld város kivitelezési munkálatainak idején a megszokott közlekedési rend felborult, a rendkívüli körülmények között szinte lehetetlen volt betartani és számon kérni minden közlekedési szabályt. Különös tekintettel vonatkozott ez a kerékpárosokra – akik sokszor a járdán kényszerültek közlekedni – és a gépjárművek parkolására. Most azonban, hogy az építkezés a vége felé közeledik, és a nagyobb járdaépítések, kerékpárút, útfelújítások is befejeződnek, mielőbb vissza kell térnie a rendes kerékvágásba a közlekedés rendjének is. Ezt az igényt támasztja alá minden fórum, közmeghallgatás is, amikor a felszólalók többsége a közlekedési morállal kapcsolatban vet fel problémát. Ebben kért határozott fellépést a közterület-felügyelőktől és a rendőröktől Csányi József polgármester az év elején tartott egyeztetésen. 

Timafalvi László rendőr ezredes, kapitányságvezető elmondta: a városvezetés kérését figyelembe véve az eddigi gyakorlathoz képest szigorúbban, fokozott odafigyeléssel járnak el a szabálysértések, tiltott helyen parkolások esetében.

– Elsősorban arra törekszünk, hogy a gépjárművezetővel fel tudjuk venni a kapcsolatot, de a távollétében is szankcionálhatunk. Helyszíni bírságot alkalmazunk például abban az esetben, ha valaki a forgalommal szemben, vagy a zöldfelületen parkol, nem tartja be a gyalogosátkelőhelynél a kötelező távolságot, a megállni, vagy a várakozni tilos tábla hatályát. Az egész várost ellenőrizzük, nem teszünk kivételt – szögezte le a rendőrkapitány.

Timafalvi Lászlótól azt is megtudtuk, hogy több mint egy éve városon belül is több helyszínen szűrik a gyorshajtókat. Míg korábban a külterületi utak és a főútvonalak ellenőrzése volt a fő cél, manapság több frekventált belterületi helyszínen is rendszeresen megfordul a sebességmérő. Ezeket a pontokat elsősorban a balesetek elemzése alapján jelölik ki.

Az új, szigorúbb gyakorlattól a megújult közterületek rendjének megóvását várják. A rendőrök és a közterület-felügyelők példaértékű együttműködésével, az összehangolt fellépéssel talán sikerül rávezetni a félegyházi közlekedőket a szabálykövetésre, és a közlekedési szabályok betartására. A rendőrkapitány azt reméli, hogy a közlekedési ellenőrzésekkel, a következetes bírságolással a sérüléssel járó balesetek száma is csökkenthető. Végső soron ez a közlekedési ellenőrzések fő célja.

Juhász Lászlótól, a városüzemeltetési osztály osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a napokban plusz két közterületfelügyelő állt munkába, így immár hatan őrködnek a város közterületeinek rendje, tisztasága, biztonsága fölött. Ketten folyamatosan a Kossuth utca, a Béke tér, Petőfi tér, SPAR előtti terület rendjét, a megteremtett értékek, növényzet, utcabútorok épségét vigyázzák. A rendőrök és a közterület-felügyelők közösen lépnek fel a tilosban parkolók, a járdán kerékpározók és a szemetelőkkel szemben, aminek következtében érzékelhető változást ígérnek már belátható időn belül.

 

Kövessen minket a Facebookon is!