Helyi hírek 2020. január 28. 14:00

Egymást erősíti kecskeméti egyetem és a Lakitelek Népfőiskola

Egymást erősíti kecskeméti egyetem és a Lakitelek Népfőiskola
Szorosabbra fűzte kapcsolatát a kecskeméti Neumann János Egyetem és a Lakitelek Népfőiskola. Az együttműködési megállapodás egyik kiemelt célja a térség, a megye értelmiségének megtartása, képzése, és az ezekhez kapcsolódó képzési programok kialakítása.

Hosszútávú megállapodást kötött a Neumann János Egyetem és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány. Nem előzmény nélküli az együttműködés, hiszen a Kárpát-medencei értékfeltáró munkában már évek óta együtt dolgozik a két intézmény. Az egyik legfontosabb cél, hogy minél több fiatal kerüljön közel értékeinkhez – számolt be a hiros.hu.

– Gyógyító balzsam akarunk lenni a különféle területekkel – mondta el Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány alapítója, kuratóriumi elnöke, a Magyar Országgyűlés alelnöke a dokumentum aláírásakor a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán. – Gondolok itt akár a lovardára, lovas kultúrára, akár a borkultúrára, a biokertészetünkre, a turisztikai lehetőségekre, vagy épp az Antológia Kiadó és Nyomdára. Mindez a különféle karoknak ad lehetőséget.

Közös cél a természettudományos oktatás népszerűsítése, a környezet-, a közlekedés-, valamint a pénzügyi tudatosság erősítése. Szerveznek majd oktatási, szakmai és tudományos rendezvényeket, a hagyományőrzés témakörét érintő módszertani, pedagógus-továbbképzési programokat, hallgatói tehetséggondozási eseményeket. A népfőiskola és az egyetem szakemberei, oktatói, kutatói és hallgatói számára korszerű, igény szerinti képzéseket és továbbképzéseket fognak biztosítani.

– Elsősorban a hagyományápolás, hagyományőrzés témakörével indulunk – mondta el dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora –, ebben nagyon fontos szerep jut majd a Nemzeti Művelődési Intézetnek, amely része ennek a fejlesztésnek. Ez szorosan kapcsolódik a Pedagógus Kar közösségszervezés szakjához, de úgy gondolom, hogy a továbbképzések vonatkozásában, a különböző kollégiumok munkájában a műszaki-informatikai területnek, a kertészet és vidékfejlesztésnek, illetve a gazdaságtudománynak is komoly szerep juthat. Az együttműködés nem véletlen. Lezsák Sándor úgy fogalmazott, hogy a két intézmény fejlődése nagyon jól találkozott egymással, és a jó ritmusérzéknek köszönhető az együttműködés.

Kövessen minket a Facebookon is!