Helyi hírek 2020. január 31. 12:00

Közös kincsünk, a fülesbagoly

Képgaléria
Közös kincsünk, a fülesbagoly
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2020-ban az erdei fülesbaglyot választotta az év madarának. Meizl Ferenc nyugalmazott iskolaigazgatót, a Madárbarát Klub vezetőjét, a Magyar Madártani Egyesület Helyi Szervezetének elnökét kérdeztük ennek a különlegesen szép, és rendkívül hasznos madárnak a félegyházi helyzetéről.

A szakember elmondta: az elmúlt napokban lelkes madárbarátok számlálták az egész országban a fülesbaglyokat, és sajnos rossz hírek érkeztek mindenfelől. Jelentősen csökkent a fülesbaglyok élettere Kiskunfélegyházán is. Udvardi István öt éve gondosan regisztrálja a madarak téli tartózkodási helyeit, eszerint 2015-ben a fogászat udvarán még 69, 2018-ban a HMO udvarán 8, a Félegyházi Közlöny udvarán 6, 2019-ben a HMO udvarán 3, a Félegyházi Közlöny udvarán 13 madár székelt. A mai helyzet ezzel szemben az, hogy a városban mindössze 23 fülesbagoly él, egytől egyig a Félegyházi Közlöny udvarán álló fán. Tehát nálunk is drámai a csökkenés.

– Ilyenkor a legfontosabb teendőnk az összefogás, és hogy adjunk tájékoztatást a növekvő veszélyekről. Az emberek félnek a fertőzésektől, járványoktól. Lássunk itt egy adatot ezzel kapcsolatban! Évi átlagban egy fülesbagoly 822 pockot fogyaszt el. Ha az állomány jelentősen csökken, akkor a mezőgazdaság kénytelen több méreganyagot felhasználni, ez pedig az összes élőlényt veszélyezteti. Az emberiségnek törekednie kell a biodiverzitás azaz a biológiai sokféleség megőrzésére a természetben. Kiskunfélegyházán már sokan vagyunk madárbarátok: óvodák, iskolák, könyvtár… A város önkormányzata támogatja a madárodúk kihelyezését, idén tavasszal pedig a gyurgyalag költőtelep szakszerű kiépítése valósul meg a város segítségével. Azt hiszem, jó úton haladunk, hogy a város rövidesen elnyerje a Madárbarát Város címet. Úgy legyen! – mondta Meizl Ferenc.

Fotó: archív
 

Kövessen minket a Facebookon is!