Egészségügy 2020. február 5. 16:00

Kiskunfélegyházán nincs több influenzaszerű megbetegedés, mint tavaly

Kiskunfélegyházán nincs több influenzaszerű megbetegedés, mint tavaly
Idén január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi horderejű járványügyi szükséghelyzetet hirdetett ki az új koronavírus járvány miatt. A megbetegedés tünetei változatosak, a legtöbb esetben a betegség enyhe lefolyású. A betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség. A betegek egy részénél tüdőgyulladás alakul ki, és előfordul, hogy a kórkép életveszélyes légúti elégtelenséghez vezet.

Magyarországon jelenleg nincs koronavírusos megbetegedés.

Lapunk megkereste dr. Ozvald Anna gyermekorvost, aki elmondta, hogy az ő körzetében a gyermekek között egyelőre kevesebb az influenzás megbetegedés, mint tavaly ilyenkor. Hangsúlyozta, hogy gyermekeknél nagyon fontos a megfelelő orrhigiéné, szülőként pedig fontos feladatunk a biztonságos tüsszentés és köhögés megtanítása. Gyakori kézmosást, szellőztetés javasol. Lázas, köhögő gyermeket ne vigyünk közösségbe, otthon, nyugodt körülmények között gyógyuljon.

Kérdésünkre dr. Szemerédi László felnőtt háziorvos is arról számolt be, hogy kiskunfélegyházi körzetében jelenleg nincs több influenzás beteg, mint az előző év ugyanezen időszakában.  Amit javasol: multivitaminok fokozott fogyasztása, gyakori szellőztetés, alapos és gyakori kézmosás, kiegyensúlyozott étrend.

Amennyiben valaki magas lázat, köhögést, köpet sárgássá színeződését, esetleg fülfájást tapasztal magán, és a tünetek három nap elteltével sem mérséklődnek, mindenképpen keresse fel háziorvosát!

Amennyiben az influenza gyanúja beigazolódik, szájkendő használata mindenképpen javasolt.

Fotó: illusztráció - MTI - Komka Péter

 

Kövessen minket a Facebookon is!